| |
Forum Icy.pl Forum polskiego serwisu Icy Tower |
 |
Kawiarnia - Zagadki / quizy matematyczne
petr - 30 Grudzień 2004, 16:49 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Temat ten powstal z polaczenia dwoch osobnych - petr'owego "Zagadki" i powstalego z inicjatywy Kubusia Biel@nka - "quizy matematyczne". Przy zcalaniu punktacja zostala polaczona...
Ponizej macie pierwotny wstepniak z mojego tematu (KB nie mial okazji aby takowy napisac)
| petr napisał/a: |
Na poczatku pozwole zadac sobie pytanie: Na jakie kategorie mozemy podzielic zagadki? Aby wyczerpujaco odpowiedziec, zaglebie sie w mrokach dziejow, do czasow homus debilus jakiniowus, i...
(- poduuuszki wykladowe sprzedaje, poduuuszki wykladowe!)
Dobra, napisze w skrocie co o tym sadze, bo juz widze Wasze ziewajace twarze
Osobiscie dziele zagadki na logiczne i "wyobrazniowe". Logiczne to "masz to i to co zrobic zeby osiagnac tamto?" a wyobrazniowe? - sa zazwyczaj rysowane. (np jest duze kolo, posdorku "dom babci", kolo to tory i pedzacy na nich pociag, poza kolem jest mala dziewczynka, jak dostanie sie do babci? ). Po mojej emocie mozna poznac, ze wole te pierwsze, bo tych drugich praktycznie nie da sie rozwiazac jesli sie ich wczesniej nie poznalo.
Ten temat stworzylem, aby podzielic sie z Wami zagadkami, ktore poznalem na biwaku Andrzejkowym Pozwolcie, ze najpierw ja wyczerpie je wszystkie, a potem bedziemy sobie zadawac pokolei (cos na wzor IT Quiz'u) |
Oprocz tego w temacie byla rowniez ankieta.
| Kod: | Jakie lubisz zagadki:
Takie, ktore mozna rozwiazac calkowicie logicznie - 8% [ 1 ]
Takie, ktore do rozwiazania potrzebuja troche wyobrazni - 50% [ 6 ]
I te i te - 41% [ 5 ]
wole pisac wypracowania z polskiego. [ 0 ] |
A oto punktacja aktualna na 3 listopada 2005:
| Kod: |
1. kishony 9
2. Neo 8
3. Domia 6
4. Kubus Biel@nek 2,5
5. SaleiB 2
6. Robee 1,5
7. domaz, Leo, mattirab,
devastator, Vinyanov, wiko 1
|
Przejdzmy juz do pierwotnie pierwszej zagadki ;]
| petr napisał/a: |
Pierwsza zagadka jest co prawda rysowana, ale za to w pelni logiczna
Zadanie: Odgadnac kolory pustych koleczek (ewentualnie: jaj )
Zasady:
Ukladem tym rzadza dwie zasady. Pierwsza jest w najprostszej linii zwiazana z pewna popularna gra, druga z symetria (to baardzo ogolnie powiedziane )
EDIT3: symetria - ale troche w innym znaczeniu; nie doszukuj sie tu jakies osi symetrii... symetria zachodzi rowniez, gdy po obu stronach jest tyle samo czegos...
Na obrazku macie fragment pewnej tasmy, i uklady kol (jaj) na niej powtarzaja sie, tzn po jej uzupelnieniu, po lewej zobaczycie jakby kopie prawej strony
EDIT: wiedzialem ze z tym bedzie problem... No wiec, macie doczynienia ze skonczona tasma takby wziasc podluzny kawalek papieru i skleic jego konce... Jest na niej uklad kolorowych kol (jaj)... i on (uklad) sie powtarza... Tzn nie jest na tasmie jeden wielki na cala tasme, tylko jest jeden maly, i on jest na niej powtorzony kilka(nascie) razy...
EDIT4: genialny opis tego: macie srajtasme. Na kazdym listku jest uklad. Macie przed soba jeden caly listek - w srodku i po polowie [mniej wiecej ] po bokach. (EDIT5) Kazdy kawalek jest ulozony tak samo w stosunku do siebie - a NIE w odbiciu lustrzanym. (EDIT6) To ze posrodku sa kreski, nie znaczy, ze obszar w nich zawarty to jeden listek Wszystko jasne?
EDIT2: Te czarne linie to NIE osie symetrii!
Nie oszukiwac!
Zapewniam, ze znam rozwiazanie, i ze da sie to sensownie wykombinowac
Prosze o wyrozumialosc - ta zagadke akurat ulozylem sam (moja 1st) i jest jeszcze ona w fazie testow Co prawda testowalem ja na kolegach z klasy, ale oni nie sa zbyt rozwinieci wiec szczegolnych wnioskow nie wyciagnalem
Jesli mozecie, to podejdzcie do tego, bardzo ladnie proszee, na powaznie
Milego glowkowania!
[size=9px]Ciekawostka dotyczaca tej zagadki:
Jak juz mowilem, wymyslilem ja sam. Pomysl wzial sie... Z listka tabletek Pikovit (takie witaminy do ssania). To co w tej zagadce jest w srodku, bylo na jednym listku (pozmienialem tylko kolory). Jak sie na niego patrzylem, zauwazylem ze tam jest jakis uklad. Dorysowalem juz na kartce papieru (dokladniej: w zeszycie do matematyki) to co ma byc po bokach... I jest zagadka ^^[/size]
|
To by bylo na tyle ;]
petr - 30 Grudzień 2004, 17:57 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Sory za glupi DBL, ale chce to wyraznie zaznaczyc, bo ktos moglby nie zauwazyc EDIT'a!
Po rozwiazaniu prosze sie najpierw zglosic do mnie, wyniki oglosimy dopiero za tydzien! - dajmy szanse innym
Neo - 30 Grudzień 2004, 18:18 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Ja juz rozwiazalem... faktycznie, jest troche podchwytliwe! Czekam na nastepne
Doktor(wiko) - 2 Styczeń 2005, 01:55 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Ale odjechane, ale udalo sie. (Widac ze piotrek wymyslil ) Jestem drugi, ciekawe kto nastepny.
pikol - 2 Styczeń 2005, 15:05 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne ja mam troche
Domia - 2 Styczeń 2005, 16:11 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
troche czego ? zagadek ?
pikol - 2 Styczeń 2005, 16:46 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne troche rozwiazane
petr - 2 Styczeń 2005, 17:27 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne heeej, rozwiazujcie...
Baardzo chetnie udzielam pomocy i w razie czego naprowadzam na wlasciwy trop! - GG 2552593!
No i gratuluje Neo i wiko za rozwiazanie - na koncu bylo latwe nie?
Nastepny bedzie Syo, prawdaaa?
syo - 2 Styczeń 2005, 18:15 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Cytat: | | Nastepny bedzie Syo, prawdaaa? |
Jak rozwiaze.. dam znac
petr - 9 Styczeń 2005, 23:23 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne No dopsz, wydaje mi sie, ze dalem wystarczajaco duzo czasu na to... Wiec zapodaje Wam rozwiazanie:
Wciaz mozecie rozwiazywac ta zagadke - teraz trza powiedziec dlaczego jest tak, a nie inaczej
Nadszedl czas na zagadke numer dwa - tym razem jest bardzo latwa, wiec mysle ze okolo tygodnia powinno wystarczyc.
"Fabula:"
Macie rzeke, obydwa jej brzegi, lodke, wilka, koze i kapuste.
Zadanie:
Nalezy przeprowadzic na drugi brzeg wilka, koze i kapuste.
Zasady:
Naraz w lodce moga znajdowac sie naraz dwa zwierzeta, lub zwierze i przedmiot.
Was tam nie ma - zwierzeta plywaja same
Macie nieograniczona liczbe ruchow "tam i nazed"
Lodka nie moze plynac sama.
Zeby nie bylo za latwo: na brzegu, do ktorego aktualnie nie jest przycumowana lodka, nie moga zostac sam na sam: 1. wilk z koza - zje koze i 2. koza z kapusta - zje kapuste (zasada ta nie obejmuje poczatku - gdy wszyscy sa razem, plyniecia razem w lodce oraz zakonczenia)
EDIT: na razie nie piszcie rozwiazania
Daje teraz taka latwa zagadke, zebyscie sie oswoili z takim typem - mam jej trudniejsza wersje
Czas - start!
Domia - 11 Styczeń 2005, 16:20 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Piotrek kazal mi sie pochwalic to chwale sie, ze rozwiazalam zagadke wczoraj albo przedwczoraj
Neo - 11 Styczeń 2005, 19:47 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Tez rozwiazalem. Piotrek az za bardzo uproscil
petr - 11 Styczeń 2005, 19:55 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Az za prosta ta zagadka byla, nie? Az sie dziwilem, ze tak malo osob rozwiazalo A gdzie Vin, Syo? ehh...
Oprocz Domii i Neo zagadke rozwiazal - jak pierwszy - SaleiB. Do niego tez "leca" gratulacje
Zagadka numer 3 jest trudniejsza kopia poprzedniej Rozwiazuje sie ja troszke dluzej niz minute.
Fabula: Macie rzeke, jej obydwa brzegi, lodke, trzech kanibali i trzech mnichow na jednym z brzegow.
Zadanie: takie jak poprzednio - przetransportowac ich na drugi brzeg.
Zasady:
lodka miesci max dwie osoby.
lodka nie moze plynac sama.
gdy na jakims brzegu kanibale sa w przewadze nad mnichami, jedza ich.
macie nieograniczona liczbe ruchow "tam i nazed"
rozwiazanie podsylacie mi na gg 2552593 lub smsem z neta 504412895 - sprawdze Wasze ewentualne bledy.
Czas - start!
Postarajcie sie tym razem, nie zadam nowej az tej nie rozwiaze nimimum 5 osob.
Domia - 12 Styczeń 2005, 10:33 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne zrobione ale nie wiem czy dobrze
edit - teraz juz wiem jaka madra jestem zrobilam to ;p
Kubu? Biel@nek - 13 Styczeń 2005, 20:27 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Nie podales najwazniejszej zasady! Czy jak np kanibal przewozi mnicha na druga strone, a wysiazie tylko mnich to ten kanibal tez sie liczy? Np:z lewej strony jest jeden kanibali a z prawej jest dwoch kanibali i 3 mnichow, lodka jest z prawej.Czy jak wezme lodka jednego kanibala i jednego mnicha to oni go zjedza? Czy liczy sie tylko ten kto wysiada? bo ten kanibal by wysadzil mnicha i wracal:P
petr - 13 Styczeń 2005, 21:28 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne hmm, jak wspominalem zagadka jest podobna do pierwszej... ale nie przepisalem jednej zasady... wiec zasada o jedzeniu nie wystepuje, gdy lodka znajduje sie na danym brzegu... liczy sie to tylko wtedy gdy sa "sami"
rozwiazujcie i chwalcie sie tym z ludem!
P.S. watpliwosci zglaszajcie na moje gg [URL=gg:2552593]2552593[/URL]
Davo - 13 Styczeń 2005, 22:34 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Piotrek - What is that link to? and what does 'gg' mean?
I hate not being able to read Polish!
domaz - 13 Styczeń 2005, 22:51 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne gg is polish most common communicator called gadu-gadu. This link is to his personal number.
Davo - 13 Styczeń 2005, 22:56 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Oh, I see. and on the Memberlist most of the Polish people have little sun icons, that represent their gg, OK.
Here in Australia we have 'msn'.
petr - 14 Styczeń 2005, 18:30 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne tak sobie pomyslalem: czy ktos podjalby sie tlumaczenia zagadek na angielski?
malo ludu na razie rozwiazalo. jesli dobrze pamietam... to na razie Neo i Domia... ale chyba jeszcze ktos...
domaz - 14 Styczeń 2005, 19:39 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Piotrek napisał/a: | Az za prosta ta zagadka byla, nie? Az sie dziwilem, ze tak malo osob rozwiazalo A gdzie Vin, Syo? ehh...
Oprocz Domii i Neo zagadke rozwiazal - jak pierwszy - SaleiB. Do niego tez "leca" gratulacje
Zagadka numer 3 jest trudniejsza kopia poprzedniej Rozwiazuje sie ja troszke dluzej niz minute.
Fabula: Macie rzeke, jej obydwa brzegi, lodke, trzech kanibali i trzech mnichow na jednym z brzegow.
Zadanie: takie jak poprzednio - przetransportowac ich na drugi brzeg.
Zasady:
lodka miesci max dwie osoby.
lodka nie moze plynac sama.
gdy na jakims brzegu kanibale sa w przewadze nad mnichami, jedza ich.
macie nieograniczon liczbe ruchow "tam i nazed"
rozwiazanie podsylacie mi na gg 2552593 lub smsem z neta 504412895 - sprawdze Wasze ewentualne bledy.
Czas - start!
Postarajcie sie tym razem, nie zadam nowej az tej nie rozwiaze nimimum 5 osob. |
Puzzle nr 3 is harder then the last one. It is expected to being solved longer than in one minute.
The story : There`s a river, 2 riverbanks, the boat, 3 cannibals and 3 monks on one of the riverbanks
Your task : transport everyone to the second riverbank
Rules:
1. Boat`s capacity is 2 people
2. Boat can`t drift alone
3. When on one of the banks there are more cannibals than monks - canibals eat monks
4. There is unlimited number of turns
5. Solution should be sent on gg:2552593 by SMS 504412895 for English the solutions may be sent by PM to Piotrek
Lets go!!
Try harder this time, I wont give new puzzle until this will be solved by minimum 5 people.
MAm nadzieje ze jest do pojecia w koncu FCE juz w czerwcu/ I hope it`s understandable my FCE exam is in June so I have to practice more:)
Davo - 14 Styczeń 2005, 22:25 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne That is very good English. I hope you do well in your exam, thanks for translating for me.
petr - 28 Styczeń 2005, 21:58 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne WERSJA POLSKA
Widze, ze niestety niektorzy z Was (np Vin, Syo) sa zbyt leniwi i nie maja czasu na zagadki
[size=9px] To tylko zart [/size]
moja nastepna zagadka jest najtrudniejsza zagadka jaka znam
Fabula:Masz 12 kulek sniegu i wage szalkowa. Jedna z 12stu kulek ma inna wage niz pozostale.
Zadanie: Dowiedziec sie, ktora kolka jest inna
Zasady:
Masz tylko trzy wazenia.
Waga nie wskazuje dokladnej wagi kulek. Pokazuje tylko roznice w ich wadze.
Na jednej szalce moze byc dowolna liczba kulek.
Nie wiesz, czy poszukiwana kulka jest ciezsza czy lzejsza.
Powodzenia!
[size=9px]Poznalem ta zagadke na biwaku harcerskim... Na nim wiele ludzi po studiach nie moglo jej rozwiazac... A tu taki Neo wyskakuje mi z: 'to jest latwe!' [/size]
...
ENGLISH VERSION
So, I see - unfortunately some of You (e.g. Vin, Syo) are too lazy and haven't got time for my riddles
[size=9px]its only joke [/size]
my next riddle is most hard riddle what I know
The Story: You have 12 snowballs and one scales. The one of 12 snowballs have another weight of others
The Task: You must find out, which are different
The Rules:
You have only three weighting.
The scales don't show exact weight. It only show difference between snowballs.
You can put unlimited of snowballs on one scale.
You don't know if The One snowball is heavier or lighter
Good luck!
[size=9px]I knew this riddle on scout camp... On this camp most humans after university can't decipher this riddle... still Neo told to me: 'its easy!' [/size]
Davo - 28 Styczeń 2005, 22:40 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Cytat: | ENGLISH VERSION
So, I see - unfortunately some of You (e.g. Vin, Syo) are too lazy and haven't got time for my riddles
its only joke
my next riddle is most hard riddle what I know
The Story: You have 12 snowballs and one scales. The one of 12 snowballs have another weight of others
The Task: You must find out, which are different
The Rules:
You have only three weighting.
The scales don't show exact weight. It only show difference between snowballs.
You can put unlimited of snowballs on one scale.
Good luck!
I knew this riddle on scout camp... On this camp most humans after university can't decipher this riddle... still Neo told to me: 'its easy!' |
ENGLISH VERSION
its only joke
my next riddle is the hardest I know
The Story: You have 12 snowballs and one set of scales. The one of 12 snowballs has a different weight to the others
The Task: You must find out, which Snowball is different
The Rules:
You can only use the scales three times.
The scales don't show exact weight. It only shows the difference between snowballs.
You can put an unlimited number of snowballs on one scale.
Good luck!
I knew this riddle on scout camp... On this camp most people after university can't decipher this riddle... still Neo said me: 'its easy!'
That's pretty good English. I have Bolded the mistakes.
NB -"The One" It sounds like you are talking about the Matrix
NB2 - "humans" It sounds as if you are talking about people and aliens together .
That is a hard riddle.
Maybe this is easier.
Example:
7 D of the W
7 Days of the Week
Rules:
Find out what the Bolded letters are, it should be easy like the example.
English answers can be PM'd to me
Polish answers can be sent to someone who can write English (Viny, Syo, Piotrek...) and then sent to me
If you do not understand this then post back.
NB3 - If someone does not understand this then could some translate the red writing into Polish .
Domia - 19 Marzec 2005, 18:22 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Vinyanov napisał/a: | | Nie chcecie zatrzymac sie na tematyce z tematu tego watku? Mozna go zmienic w razie potrzeby, ale na pewno nie zostala jeszcze wyczerpana... |
KB mogles napisac, ze Karolinka pociela kartke ze swoimi wynikami w IT na 10 czesci (...)
a tak przy OFFTOPIE... startowaliscie w tym roku w kangurze ? mi sie szczerze mowiac nie chcialo na razie starcza mi dwa wystepy w tej imprezie xD
petr - 20 Marzec 2005, 13:30 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne To chyba ukladem rownan da sie zrobic, ale mi sie teraz nie chce, zygam juz tym o_O
Co do kangura - bralem udzial juz w... blablabla... 6 takich... raz mialem 10 miejsce na wojewodztwo, plecak adasia dostalem poza tym bylo jeszcze duuzoo Alfikow, Matow, Pikomatow i podobnych
domaz - 20 Marzec 2005, 15:20 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Piotrek napisał/a: | To chyba ukladem rownan da sie zrobic, ale mi sie teraz nie chce, zygam juz tym o_O
|
No da sie da:P. Jestem w mat-infie wiec dalem pierwsze lepsze zadanko z zeszytu. A co do kangura tot ez bralemw nim udzial ale nie wiem po co bo i tak zawsze maxa ma koles zmojej klasy i zdobywa 1 msc w Polsce:( I po co tu startowac?:D
Kubu? Biel@nek - 20 Marzec 2005, 18:36 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Jak ma maxa to nie ma pierwszego bo ja znam duza ludkow co maja maxa :d a zadanko zaraz rozwiaze dajcie pare minut ; )
Kubu? Biel@nek - 23 Marzec 2005, 19:33 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Skoro Quiz matematyczny to daje pierwszy prosciutkie na poczatek proponuje zrobic tabele kto rozwiaze zadanie ma jeden punkt (rozwiaze pierwszy) A pytanie brzmi:
Ojciec i jego syn mieli wypadek samochodowy. Ojciec zmarl, a syna przewieziono karetka do szpitala. Gdy chirurg go zobaczyl krzyknal: "Nie moge operowac tego chlopca, on jest moim synem!". Jak to mozliwe?
LEO - 23 Marzec 2005, 21:26 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Mial dwoch ojcow, choc to chyba nie mozliwe!!!!
Kubu? Biel@nek - 23 Marzec 2005, 21:29 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne He He bledna odpowiedz. Pomysl !! jestes blisko
!!
Domia - 23 Marzec 2005, 21:36 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne bo chirurgiem byla matka chlopca ?
Kubu? Biel@nek - 23 Marzec 2005, 21:39 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Domia jeden punkt!!!!!!!!!!!!!!!!! Teraz ty zadajesz!!
Jak narazie nasza tabela skromna:
Domia - 24 Marzec 2005, 09:05 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne ok pytanko brzmi nastepujaco :
Tomek urodzil sie 6 stycznia, ale zawsze obchodzi urodziny w lecie. Jak to jest mozliwe?
mysle, ze pytanie banalne, wiec do roboty
Robee - 24 Marzec 2005, 09:19 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Hmmm, mieszka w Australii, tam w styczniu jest lato .
Domia - 24 Marzec 2005, 09:44 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Robert Ch napisał/a: | Hmmm, mieszka w Australii, tam w styczniu jest lato . |
odpowiedz brzmiala, ze mieszka na poludniowej polkuli, a z racji, ze Australia tez tam sie znajduje, uznaje jadysz dalej
to sa bardziej takie zagadki logiczne a nie matematyczne
Robee - 24 Marzec 2005, 10:42 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Statystycznie poltora kota zjada poltorej myszy podczas poltora dnia. Ile myszy zjada siedem kotow w ciagu tygodnia?
Domia - 24 Marzec 2005, 11:02 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne ja poltora kota moze jesc przeciez z tej polowki to by sie zarcie wysypalo ... nie wiem ... czy to ma byc w stylu, ze sie nie da czy trza cos tam obliczyc ?
jakby co to moja odpowiedz brzmi, ze poltora kota nie umie jesc
Robee - 24 Marzec 2005, 11:24 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Hehe, trza cos tam obliczyc. Napisalem, ze STATYSTYCZNIE.
Podpowiedz: Wyjdzie liczba z ulamkiem.
Domia - 24 Marzec 2005, 11:31 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 32 2/3
Robee - 24 Marzec 2005, 11:36 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Your turn
Domia - 24 Marzec 2005, 12:03 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Jupii juz 2 pkt
pytanie brzmi :
Kiedy Marta miala 6 lat, wbila gwozdz w drzewo,zeby zaznaczyc swoj wzrost. Trzy lata pozniej Marta wrocila do drzewa, aby zobaczyc o ile wyzej byl gwozdz. Jezeli drzewo roslo 5 cm kazdego roku, to o ile wyzej byl ten gwozdz ?
do roboty
petr - 24 Marzec 2005, 12:21 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne statystycznie dzieci rosna w takim wieku z 5 cm na rok, wiec gwozdz powinien byc w tym samym miejscu, ale to glupie by bylo - wzrost to sprawa indywidualna
Robee - 24 Marzec 2005, 12:24 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Gwozdz zostal w miejscu.
Kubu? Biel@nek - 24 Marzec 2005, 16:03 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne hmmm Moim zdaniem nie wiadomo bo zakladajac ze drzewo rosnie tyko w jego gornej czesci to nie wiadomo czy ten gwozdz wlasnie tam nie byl(drzewo moglo byc wielkosci dziewczynki) moja odp to:
Jezeli drzewo bylo duze to gwozdz byl w tym samym miejscu ale jezeli byl wbity akurat w "rosnaca" czesc drzewa to byl o 15 cm wyzej !!
petr - 24 Marzec 2005, 17:01 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne dziewczynka tez rosnie, wiec chyba troszke inaczej wtedy
jesli ktoras z tych odpowiedzi bedzie poprawna to ja bede protestowal, wzrost dziecka to sprawa indywidualna! tak samo jak drzewa! wiec nigdy nic nie wiadomo ;p
Fayl - 24 Marzec 2005, 17:59 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Eee... no co wy?
Tam nie ma nic o rosnieciu dziewczyny, tylko o ile sie podniosl gwodz, right?
Czyli chyba po prostu 15 cm... to musialo byc strasznie podchwytliwe...
Robee - 24 Marzec 2005, 18:54 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Ale gwozdz mogl byc w tym miejscu, gdzie drzewo nie rosnie...
Kubu? Biel@nek - 24 Marzec 2005, 19:24 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Kiedy Marta miala 6 lat, wbila gwozdz w drzewo,zeby zaznaczyc swoj wzrost. Trzy lata pozniej Marta wrocila do drzewa, aby zobaczyc o ile wyzej byl gwozdz. Jezeli drzewo roslo 5 cm kazdego roku, to o ile wyzej byl ten gwozdz ?
Dokladnie nie ma tu nic o rosnieciu dziewczynki dokladnie czytaj pytanie.Robert miales w polowie racje ale nie zawsze jest jedna odpowiedz !! Pamietaj o tym. Zobaczymy jak zdecyduje Domia
Domia - 24 Marzec 2005, 21:00 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne no coz to bylo podchwytliwe bo drzewo rosnie od gory i gwozdz zostal w tym samym miejscu tylko teraz nie wiem komu uznac... Robertowi, ktory napisal, ze w tym samym miejscu, czy tez KB, ktory napisal w sumie pelna odpowiedz ... kto pierwszy ten lepszy
Robee - 24 Marzec 2005, 21:46 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Czyli ja zadaje pytanie?
Kubu? Biel@nek - 24 Marzec 2005, 22:03 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Dziadek i babcia maja razem 147 lata. Powiedz ile lat ma dziadek, a ile babcia wiedzac, ze babcia ma teraz dwa razy tyle lat ile dziadek mial wtedy, kiedy babcia miala tyle ile dziadek ma teraz.
Siemka kto pierwszy ten lepszy wiec chyba kto pierwszy zada:D przyznaje sobie i robertowi CH po pol punkta A to jesy pyt!! jak za trudne to mowic! macie 4 dni jak nie rozwiazecie to dam inne.
Domia - 24 Marzec 2005, 22:32 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Kubus Biel@nek napisał/a: | | Siemka kto pierwszy ten lepszy wiec chyba kto pierwszy zada:D przyznaje sobie i robertowi CH po pol punkta |
dokladnie chodzilo mi, o to kto pierwszy zada pytanko dobrze rozdzieliles kubus pkt. ^^
ok moja odpowiedz
babunia - 98 a dziadzia 49
edit:
BTW - takie pogmatwane to pytanko z poczatku nie moglam wogole skapowac o co chodzi
Kubu? Biel@nek - 25 Marzec 2005, 11:12 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne pudlo domia ale probuj dalej !! powodzonka :d zamotane nie?
pikol - 25 Marzec 2005, 15:32 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne moim zdaniem maja tyle samo lat czyli 73 i pol roku!
Kubu? Biel@nek - 25 Marzec 2005, 20:04 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne nie
kishony - 26 Marzec 2005, 07:39 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne babcia 84, dziadek - 63.
[size=9px]Dziadek i babcia maja razem 147 lata (84+63=147). Powiedz ile lat ma dziadek, a ile babcia wiedzac, ze babcia ma teraz dwa razy tyle lat (84/2=42) ile dziadek mial wtedy, kiedy babcia miala tyle ile dziadek ma teraz (84-63=21; 63-42=21). [/size]
Kubu? Biel@nek - 26 Marzec 2005, 10:20 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Gratuluje spostrzegawczosci! Teraz twoja kolej.
Obecna Tabela wyglada nastepujaco.
Kubus Bielanek:0,5 To chyba na tyle lecimy dalej nie obijac sie !
kishony - 26 Marzec 2005, 21:39 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne jedyna fajna zagadka jaka pamietam to kolejna ktora wiecej niz z matematyka ma wspolnego z logicznym mysleniem. nie sadze aby sprawiala zbyt wiele problemow.
Ida trzy zolwie po pustyni. Ida gesiego - jeden za drugim.
Pierwszy zolw spoglada przed siebie i mowi:
- Widze pustynie.
Nastepnie spoglada za siebie i mowi:
- Widze zolwia.
Drugi zolw spoglada przed siebie i mowi:
- Widze zolwia.
- Widze zolwia.
Trzeci zolw spoglada przed siebie i mowi:
- Widze zolwia.
- Widze zolwia.
Jak to mozliwe, zakladajac ze nie jest to fatamorgana, ze zolwie nie ida w kolko i ze ten ostatni nie klamal?
powodzenia.
Domia - 26 Marzec 2005, 21:48 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne mam dwie koncepcje... mogl widziec innego zolwia w oddali, albo za nimi szedl jeszcze jeden sznur zolwi
domaz - 26 Marzec 2005, 21:54 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Po 1sze zolwie chyba nie mgoa spogladac za siebie:D a po drugie to jedyne co mi do lba przychdozi to to ze ten trzeci mogl widzial koncowke siebie:P a ze tez ejst zolwiem to powiedzial "widze zolwia"
Vinyanov - 26 Marzec 2005, 22:51 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 1. zobaczyl zmumifikowanego zolwia zdechlego wczesniej w tym miejscu
2. zobaczyl pierwszego zolwia ktory zjechal za niego pod ziemia
| Kod: | _
_ __
| | __2_ <== trasa zolwi
__3_
____
domaz - 26 Marzec 2005, 23:10 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne LOL vin jakie haslo omg!! Nie moge !! Polozyles mnie tym:D
Kubu? Biel@nek - 26 Marzec 2005, 23:23 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Viny ale wtedy nie byloby gesiego jeden za drugim : ) (w lini prostej)
Cos mi sie wydaje ze zolwie nie moga sie ogladac za siebie i Paluszek zgadl!
kishony - 26 Marzec 2005, 23:33 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne po pierwsze, czy widzial ktos kiedykolwiek zolwia patrzacego sie za siebie? po drugie, prawidlowa odpowiedzia bylo zawsze 'trzeci zolw klamal', dlatego majac swiadomosc, ze rozwiazan moze byc tak naprawde kilka, wyeliminowalem ta jedna mozliwosc zeby bylo ciekawiej i zeby zapobiec zaczerpnieciu odpowiedzi z internetu. czekalem na pierwsza odpowiedz ktora bylaby prawdopodobna, a wymagania te spelnil moim zdaniem paluszek i to jemu przyznaje punkt, lacznie z prawem zadania kolejnej zagadki. (viny, przykro mi. byles drugi, choc musze przyznac, ze pomysl miales ciekawy.. :} )
domaz - 26 Marzec 2005, 23:45 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Hmm.. to moze wrocimy do matematyki:<Rozwiaz> JAk bedzie za trudne to powiedzice:> Dam cos z zadan logicznych
kishony - 27 Marzec 2005, 11:51 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne ee... yy.. z moich obliczen wynika, ze x = 1 i 7/13 a y = 2 i 5/13.
Kubu? Biel@nek - 27 Marzec 2005, 12:50 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Ja mam tak samo jest dobrze : )
domaz - 27 Marzec 2005, 12:58 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Jest wiecej niz jedno rozwiazanie:)
Podowiedz : Wezcie pod uwage ze jest to wartosc bezwzgledna wiec x moze bcy dodatni albo ujemny, tak samo z y
Kubu? Biel@nek - 28 Marzec 2005, 08:59 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Zakladajac ze x i y sa + = x=1 i 7/13 y=2 i 5/13
Zakladajac ze -x i -y = x=-20/13 y=-31/13
Zakladajac ze -y i x = x=20/13 y=-31/13
Zakladajac ze y i -x = x=-20/13 y= 2 i 5/13
UF dobrze?
domaz - 28 Marzec 2005, 18:09 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Mhm:) jedziesz dalej
Kubu? Biel@nek - 28 Marzec 2005, 21:15 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Wiesz, ze:
-Obok siebie stoi 5 domow, kazdy w innym kolorze.
-W kazdym domu mieszka jedna osoba innej narodowosci.
-Kazda osoba ma swoj ulubiony napoj, pali jeden gatunek papierosow i posiada okreslone zwierze.
-Zadna z tych pieciu osob nie pije tego samego napoju, nie pali tych samych papierosow, nie posiada tych samych zwierzat.
Pytanie brzmi: Kto ma rybe? Oto wskazowki:
* Polak mieszka w czerwonym domu.
* Japonczyk ma psa.
* Chinczyk pije herbate.
* Zielony dom stoi z lewej strony bialego domu.
* Wlasciciel zielonego domu pije kawe.
* Osoba palaca Pall Mall ma ptaka.
* Osoba w srodkowym domu pije mleko.
* Wlasciciel zoltego domu pali Dunhill.
* Pakistanczyk mieszka w pierwszym domu.
* Palacz Malboro mieszka obok tego, co ma kota.
* Wlasciciel konia mieszka obok palacza Dunhill.
* Palacz Winfield pije piwo.
* Pakistanczyk mieszka obok niebieskiego domu.
* Afganistanczyk: ) pali Rothmanns.
* Palacz Malbork ma sasiada, ktory pije wode.
Podobno 2% ludnosci na Swiecie potrafi rozwiazac to zadanie. Chyba kazdy chce sprawdzic czy jest inteligentniejszy od 98% ludzi na naszym globie
WYJATKOWO PROSZE O WYSYLANIE MI ODPOWIEDZI NA PRIV , ABY KAZDY MOGL SAM SIE SPRAWDZIC
POWODZENIA
Fayl - 29 Marzec 2005, 14:26 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Ehehehe... To zadanie wymyslone przez Einsteina. Juz je kiedys widzialem i (nie chwalac sie) zrobilem. Teraz mi sie 2. raz juz nie chce.
PS. W kazdym razie to Einstein uwazal, ze tylko 2% to rozwiaze, a ze wszystko poszlo do przodu od jego czasow, to te '2%' jest juz raczej malo aktualne...
Kubu? Biel@nek - 29 Marzec 2005, 17:37 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Tak dokladnie ja tez moge sie pochwalic ze rozwiazalem ale nie chcialem pisac o einsteinie bo by bylo latwo znalezdz w necie :] ale coz wtedy sami sibie oszukujecie ... Jak narazie 0 poprawnych odpowiedzi
Do ROBOTY!!!!!!
SaleiB - 29 Marzec 2005, 18:17 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Ja to rozwiazalem, nawet ciekawe i az mi sie nie chce wierzyc ze tylko 2% ludzi jest to w stanie rozwiazac .. ja nad tym glowkowalem niecale pol godziny
pozdr
Kubu? Biel@nek - 31 Marzec 2005, 20:24 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Bravo Saleib lecisz!! prosimy jakies na logiczne myslenie bo matematyczne to np mlodsza spolecznosc forum mogla jeszcze nie miec materialu w szkole!
SaleiB - 2 Kwiecień 2005, 14:05 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne no tak... zanim cos wymysle mozna napisze najpierw poprawna odpowiedz ;]
| Cytat: |
dom nr 1 kolor-zolty, mieszkaniec-pakistanczyk, szlugi-dunhill, napoj-woda, zwierze-kot
dom nr 2 kolor-niebieski, mieszkaniec-chinczyk, szlugi-mallboro, napoj-herbata, zwierze-kon
dom nr 3 kolor-czerwony, mieszkaniec-Polak, szlugi-pall mall, napoj-mleko, zwierze-ptak
dom nr 4 kolor-zielony, mieszkaniec-afgan, szlugi-rothmanns, napoj-kawa, zwierze-ryba (tzn dokladnie nie wiadomo jakie zwierze,ale zakladajac ze gdzies musi byc ta ryba to jest tu ;] )
dom nr 5 kolor-bialy, mieszkaniec-japonczyk, szlugi-winfield, napoj-piwo, zwierze-pies
|
a co do pytania to kiedys w ktoryms numerze "Przegladu" byla swietna zagadka zydowska, tez bardzo trudna, ale niestety nie pomyslalem i nie zachowalem sobie tego numeru dlatego moze dam cos bardziej matematycznego ;]
Ktora z ponizszych liczb moze byc przedstawiona jak iloczyn czterech roznych liczb naturalnych wiekszych niz 1 i jakie to liczby?
a)625
b)124
c)108
d)2187
e)2025
pozdr
Domia - 2 Kwiecień 2005, 20:40 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne odpowiedz a)
5x5x5x5=625
petr - 2 Kwiecień 2005, 21:51 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| SaleiB napisał/a: | | Ktora z ponizszych liczb moze byc przedstawiona jak iloczyn czterech roznych liczb naturalnych wiekszych niz 1 i jakie to liczby? |
Zle, zero punktow
Domia - 2 Kwiecień 2005, 22:02 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Piotrek napisał/a: | | SaleiB napisał/a: | | Ktora z ponizszych liczb moze byc przedstawiona jak iloczyn czterech roznych liczb naturalnych wiekszych niz 1 i jakie to liczby? |
Zle, zero punktow |
ups... zle doczytalam
Kubu? Biel@nek - 2 Kwiecień 2005, 22:28 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Bardzo proste tylko musze sobie jedna rzecz przypomniec : )
Ale to jest banalne!
kishony - 3 Kwiecień 2005, 00:34 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 3 x 5 x 9 x 15 = 2025
SaleiB - 3 Kwiecień 2005, 22:36 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne tak zgadza sie ;] wystarczylo rozlozyc te liczby na czynniki pierwsze. a pomyslec ze takie zadanie bylo za 5 punktow na kangurze..
jedziesz dalej kish
pozdr
Kubu? Biel@nek - 6 Kwiecień 2005, 14:35 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Kish?
mateczko - 6 Kwiecień 2005, 16:59 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne tak bo ty nie podales rozwiazanie kubusiu
Domia - 6 Kwiecień 2005, 19:40 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| mateczko napisał/a: | | tak bo ty nie podales rozwiazanie kubusiu |
ekhm... ostrzezonko ;] ?
mateczko - chyba nie zrozumiales postu KB ... zreszta kubus jest na tyle madry, ze wie, ze nie podal rozwiazania
Kishony czekamy na pytanko ^^
tylko ladnie prosze... zadaj jakies logiczne, a nie matematyczne
Kubu? Biel@nek - 7 Kwiecień 2005, 17:28 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne He He dzieki Domia calkowicie sie z toba zgadzam !! i pozdrowionka!
Kish czekamy na pyt. ! najlepiej logiczne !
Robee - 7 Kwiecień 2005, 18:47 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Cytat: | Kishony czekamy na pytanko ^^
tylko ladnie prosze... zadaj jakies logiczne, a nie matematyczne Mr. Green
|
| Kubus Biel@nek napisał/a: | | Kish czekamy na pyt. ! najlepiej logiczne ! |
Czyzby zbaczanie z tematu?
Kubu? Biel@nek - 7 Kwiecień 2005, 19:04 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Logika to jest czesc matematyki nie wiem czy wiesz:D pozdro !! zadne zbaczanie z tematu !! Dobra juz nic nie piszemy i czekamy na pytanie od Kishonego bo cos sie obija...
domaz - 10 Kwiecień 2005, 19:06 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne to moze ja cos zadam bo kish rzadko tu wpada:P a tak przynajmniej pojdziemy dalej
Pewien facet jest ubraby na czarno. Ma czarne spodnie, skarpetki, kurtke, rekawiczki i czapke. Idzie tak ulica, na ktorej nie swieci sie zadna latarnia, niebo jest zachmurzone, w oknach domow tez nie widac zadnych swiatel. Z naprzeciwka jedzie czarny samochod z duza predkoscia, z wylaczonymi swiatlami. Mimo to kierowca zauwazyl pieszego i zatrzymal sie przed nim. Jak to mozliwe?
Domia - 10 Kwiecień 2005, 20:38 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne poniewaz byl dzien i bylo w miare jasno
kishony - 10 Kwiecień 2005, 20:41 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne nie obijam sie. po prostu, nie moglem znalezc ani wymyslic niczego ciekawego. dziekuje za wyreczenie mnie
a ta zagadke gdzies juz slyszalem. najlogiczniejsza odpowiedz jaka przychodzi mi do glowy to taka, ze nie ma w tym nic dziwnego bo byl dzien.
edit: no, domia mnie wyprzedzila. za wolno pisze
pikol - 10 Kwiecień 2005, 20:42 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne ubior z powodu zimy a pozadne rozwiazanie moim zdaniem brzmi: jest zimowy dzien
Kubu? Biel@nek - 10 Kwiecień 2005, 20:58 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne I
Jest dzien i nawet najbardziej zachmurzone chmurzyska nie zatrzymaja promieni slonecznych.
II
Moze mial czarne spodnie, a skarpetki i reszte ciala na bialo? Ale jezeli nie ma tam zadnego swiatla to to i tak jest bez roznicy.Zakladajac ze jest ciemno,a kierowca nie ma zadnego oswietlenia typu papieros,latarka,nokrowizor,a na ulicy nie ma swietlikow itp , bo sa tysiace takich odpowiedzi wiec to nie jest mozliwe.
III
Pytanie jest nieprawidlowo skonstruowane. Jest ciemno i nic nie widac... "kierowca zauwazyl" nie mogl zauwazyc skoro jest ciemno... w innym wypadku jest tysiace dobrych odpowiedzi!
IV
Pieszy uslyszal samochod i zaczal krzyczec , kierowca slyszac krzyki daje po chamulcach
Tio chyba na tyle dumania prosze o szybka odpowiedz bo jutro wyjezdzam, w innym wypadku jezeli to bedzie dobra odpowiedz a ja sie tego dzis nie dowiem to kto pierwszy ten lepszy!
domaz - 10 Kwiecień 2005, 21:24 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne domia jedzie dalej
Domia - 11 Kwiecień 2005, 16:24 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| kishony napisał/a: | | no, domia mnie wyprzedzila. za wolno pisze |
wiesz jak sie cwiczy od najmlodszych lat pisanie na klawiaturze ;] ... 7 lat praktyki robi swoje
zagadka brzmi:
Lecisz samolotem nad oceanem. Wypuszczasz przez okno 5 kilogramowy kamien i 5 kilo pierza. Ktore z nich pierwsze spadnie na ziemie
PS- jakby ktos byl mily to niech zrobi tabele z pkt
kishony - 11 Kwiecień 2005, 16:53 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne nie za bardzo wiem co mialas na mysli zadajac to pytanie wiec odpowiedzi beda dwie.
jezeli podchwytliwosc tego pytania tkwila w 'na ziemie', odpowiedz brzmialaby tak, ze na ziemie nie spadnie ani jedno ani drugie - spadnie do wody.
natomiast, jesli chodzi o ziemie nie jako ziemie ale ogolnie - jako planete, pierwszy spadnie kamien. co prawda masa ta sama, ale gestosc kamienia zdecydowanie wieksza i to on szybciej poruszalby sie w dol.
Domia - 11 Kwiecień 2005, 19:17 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| kishony napisał/a: | | jezeli podchwytliwosc tego pytania tkwila w 'na ziemie', odpowiedz brzmialaby tak, ze na ziemie nie spadnie ani jedno ani drugie - spadnie do wody. |
gut kish lecisz dalej
TABELA:
1.Domia i Kishony - 3 pkt.
2.Robert Ch i Kubus Bielanek - 1,5 pkt.
3.Paluszek i SaleiB - 1 pkt.
jesli sie gdzies pomylilam to mowice
kishony - 12 Kwiecień 2005, 07:38 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Pewien samuraj stoczyl zacieta walke, ale zostal pojmany przez wrogow.
Pozwolono mu za to wybrac w pewien sposob rodzaj smierci. Ma on powiedziec swoja zlota mysl. Tylko jedna. Jesli bedzie ona prawdziwa to samuraj zostanie sciety mieczem, jesli powie falsz to go powiesza. Wiec od niego zalezy jak zginie. Samuraj pomyslal, powiedzial zlota mysl, a wrogowie puscili go wolno. Co powiedzial samuraj?
Neo - 12 Kwiecień 2005, 16:26 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne "Niedlugo zostane powieszony".
kishony - 12 Kwiecień 2005, 20:20 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne racja. nie bylo to zbytnio skomplikowane, ale.. hm.. sam do tego doszedles, znalazles odpowiedz, czy znales ta zagadke juz wczesniej?
tak, ot, z ciekawosci pytam..
Neo - 12 Kwiecień 2005, 22:14 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Znalem wczesniej
Chociaz gdybym nie znal, pewnie bym sie zastanowil glebiej, poniewaz w tresci zadania nie ma nic o uwalnianiu go wolno. Stad jedyna mozliwoscia zeby go puscili, musialby byc paradoks .
Do pubu wszedl mezczyzna, usiadl przy barze i zaczal gawedzic z barmanem. Po pewnym czasie z rozmowy wyniklo, ze barman ma trzech synow. "Ile lat maja twoi synowie?" - zapytal mezczyzna. "Hmmm... - powiedzial barman - jesli pomnozysz przez siebie liczby ich lat otrzymasz 72.". Mezczyzna zamyslil sie, po czym rzekl: "Musisz powiedziec mi troche wiecej". "Reczywiscie - odpowiedzial barman - jesli wyjdziesz na zewnatrz i sprawdzisz numer budynku naprzeciw, to zobaczysz sume ich lat". Mezczyzna wyszedl, po chwili wrocil i powiedzial: "Ciagle za malo wiem!". Na to barman usmiechnal sie i dodal: "Powiem ci jeszcze, ze najmlodszy wprost uwielbia lody truskawkowe". Wtedy mezczyzna usmiechnal sie rowniez. Ile lat mieli synowie?
Domia - 13 Kwiecień 2005, 14:26 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 3,4,6 ;p ?
Neo - 13 Kwiecień 2005, 17:44 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne nie
jest tylko jedna odpowiedz, i da sie do niej dojsc metoda logicznego rozumowania...
kishony - 14 Kwiecień 2005, 17:55 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne uff.. pol godziny myslenia..
2,6,6.
Neo - 14 Kwiecień 2005, 18:21 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne brawo...
a teraz powiedz jak do tego doszedles
i daj mi inna, trudna zagadke
kishony - 14 Kwiecień 2005, 19:29 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne no wiec tak..
na poczatku zapisalem sobie wszystkie kombinacje trzech liczb ktorych iloczyny daja 72.
kombinacji bylo z tego co pamietam 12.
potem przez dluzszy czas zastanawialem sie jakie znaczenie ma numer budynku.
doszedlem do wniosku, ze wskazowka jest fakt, ze po tej podpowiedzi, mezczyzna nadal nie znal odpowiedzi.
zsumowalem wszystkie liczby i wybralem te dwa wyniki ktore sie powtarzaly.
konkretniej - 2,6,6 i 3,3,8. na koncu wyeliminowalem druga z mozliwosci, biorac pod uwage, ze lody lubi najmlodszy z synow. a wiec najmlodszych nie moglo byc dwoch.
a ciekawej zagadki wlasnie szukam. no chyba, ze sam cos wczesniej wymysle.
kishony - 15 Kwiecień 2005, 15:05 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne W dalekim krolestwie rzadzil pewien krol, ktory za doradcow mial trzech wielkich medrcow. Pewnego dnia uznal jednak, ze trzej kosztuja go zbyt wiele i postanowil pozostawic tylko jednego, najbystrzejszego. Poniewaz sam nie byl glupi postanowil poddac medrcow wymyslnej probie. Posadzil ich przy okraglym stole tak, ze mogli widziec sie nawzajem. Nastepnie zakryl im oczy, a na glowy zalozyl czapki mowiac, ze moga miec kolor niebieski albo bialy. Gdy odslonieto im oczy, kazdy mogl widziec czapke sasiada, jednak kolor wlasnego nakrycia glowy pozostawal zagadka. Krol usmiechnal sie zlosliwie i powiedzial: "wiedzcie, ze nie ma trzech bialych czapek. Ten z was, ktory pierwszy wstanie i powie jakiego koloru czapke ma na glowie zostanie moim nadwornym medrcem. Pozostali beda przepedzeni z krolestwa". Minuta uplynela w przerazajacej ciszy zanim jeden z medrcow poderwal sie ze swojego krzesla i zawolal: Panie! mam na glowie czapke koloru.. No wlasnie, jakiego? I dlaczego wlasnie takiego?
Neo - 15 Kwiecień 2005, 16:52 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Zbyt prosta zagadka...
Mial niebieska, poniewaz widzial ze dwaj pozostali maja biale czapki, a krol stwierdzil przeciez ze nie ma trzech bialych czapek. Tamci sie nie odzywali, poniewaz widzieli biala i niebieska, a to nic im nie mowilo - mogli miec taka i taka...
kishony - 15 Kwiecień 2005, 17:15 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne no dobrze, zeby bylo odrobine trudniej, rowiaz ta zagadke dla przypadku w ktorym jest tylko jedna biala czapka.
Neo - 15 Kwiecień 2005, 17:48 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Rownie latwe, choc moze nie dla medrcow, dlatego ze w tym przypadku wszystko zalezy od refleksu...
Jesli zobaczy ze przeciwnicy maja dwie rozne czapki - biala i niebieska, to natychmiast wie, ze sam tez ma niebieska.
W drugim przypadku, kiedy przeciwnicy maja obydwaj niebieskie czapki, wie, ze ma biala!
kishony - 15 Kwiecień 2005, 18:18 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne no dobrze.. moglbym troche popolemizowac, ale ogolnie rzecz biorac - zdales
twoja kolej.
------
kishony - 4
Domia - 3
Neo - 2
Robert Ch, K. Bielanek - 1,5
Paluszek, SaleiB - 1
Kubu? Biel@nek - 18 Kwiecień 2005, 21:36 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne No Neo czekamy ! Moze ktos zna jakas fajna ? Nea cos nie ma na Forum wiec dawac!
Neo - 18 Kwiecień 2005, 21:56 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Mamy cztery karty, ktorych wierzchnie strony wygladaja tak:
5
A
9
G
Ktore karty trzeba odwrocic, zeby miec pewnosc, ze prawdziwe jest twierdzenie
Kazda karta ze spolgloska z jednej strony, posiada liczbe pierwsza z drugiej....
mateczko - 19 Kwiecień 2005, 11:36 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne strzelam 5 i A
(post nr 50)
kishony - 19 Kwiecień 2005, 13:30 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 5 i G.. chyba..
Neo - 19 Kwiecień 2005, 16:04 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne obadwa zle... :]
LEO - 19 Kwiecień 2005, 16:43 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne A i 9
Domia - 19 Kwiecień 2005, 16:47 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne A i 5
{?}
Robee - 19 Kwiecień 2005, 17:47 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne G i 9 (strzal)
| domia napisał/a: | A i 5
{?} |
Ta odpowiedz juz padla
Neo - 19 Kwiecień 2005, 19:55 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Jedna z odpowiedzi byla dobra... ale mnie to nie satysfakcjonuje
Ja chce, zeby ktos mi wytlumaczyl, jak do niej doszedl!
LEO - 19 Kwiecień 2005, 20:18 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Jesli moja byla dobra to serio tylko strzelkalem. Troche myslalem, ale nie doszedlem do niczego.
mateczko - 19 Kwiecień 2005, 20:21 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne a ja 0 pkt
kishony - 19 Kwiecień 2005, 20:43 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne A i 9.
a chodzi mniej wiecej o to, ze obracajac karty 5 i G niczego nie udowodnimy. mozemy jedynie zaprzeczyc istnieniu tej reguly ale nie o to chodzi w zadaniu. tak wiec, nalezy obrocic dwie pozostale aby moc byc pewnym, ze za 9-tka nie kryje sie spolgloska ani za A liczba pierwsza.
LEO - 19 Kwiecień 2005, 20:47 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Ja bylem pierwszy, ale nie uzasadnilem odpowiedzi.
Neo - 19 Kwiecień 2005, 20:48 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Kish, zle...
Nie zrozumiales stwierdzenia... przemysl to jeszcze raz! Zrozum zdanie-klucz...
kishony - 19 Kwiecień 2005, 21:52 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne no dobra, ostatnie podejscie..
po kilunastu minutach namyslu stwierdzam, ze kartami ktore nalezy obrocic sa G i 9.
nalezalo upewnic sie, ze kazda karta ze spolgloska ma po drugiej stronie liczbe pierwsza. nie oznaczalo to jednak, ze jednoczesnie na odwrocie karty na ktorej mamy liczbe pierwsza (5) musi znajdowac sie spolgloska. dlatego piatki odwracac nie musimy - znajdowac sie tam moze wszystko a i tak nie pomoze ani nie przeszkodzi to w udowodnieniu twierdzenia. co do A, nie jest ono spolgloska wiec zostaje zupelnie wykluczone - nawet gdyby po drugiej stronie znajdowala sie liczba pierwsza, i tak nie psuloby to prawdziwosci twierdzenia.
wszystko zalezy od pozostalych dwoch kart.
od G, bo jest to spolgloska i aby twierdzenie moglo byc uznane za prawdziwe, na odwrocie tej karty musi znajdowac sie liczba pierwsza, i od 9, bo z tego samego powodu, po drugiej stronie musi byc samogloska (gdyby byla to spolgloska, zupelnie zaprzeczylo by to twierdzeniu).
wiem, ze chaotyczne to, ale mysli czasem trudno uporzadkowac.
Neo - 19 Kwiecień 2005, 22:58 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne BRAWO!
kishony, twoja kolej!
kishony - 22 Kwiecień 2005, 18:49 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne majac dwie klepsydry odmierzajace 4 i 7 minut, przez dokladnie 9 minut gotuj strusie jajo. istnieja dwa sposoby. zeby nie bylo za latwo, wytlumacz obydwa :]
-----------
kishony - 5
Domia - 3
Neo - 2
Paluszek, SaleiB - 1
Neo - 22 Kwiecień 2005, 19:18 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Dwadziescia minut myslenia...
Pierwszy sposob:
Obie klepsydry startuja razem. W momencie, gdy ta 4-minutowa sie skonczy, obracamy ja. Siedmiominutowa idzie dalej.
Kiedy cala siedmiominutowa sie skonczy, wrzucamy jajko. W tym momencie w 4-minutowej jest jeszcze piasku na 1 minute. Teraz wystarczy obrocic ja 2 razy (1+4+4)
Drugi sposob: (o Jezu, jak mi czacha dymi)...
Startujemy obydwie klepsydry, ponawiamy poprzednie czynnosci dopoki w czterominutowej bedzie 1 minuta, a w siedmiominutowej 0.
Teraz odwracamy siodemke. Po minucie bedziemy miec 0 w czworce i 6 w siodemce.
Wtedy szybko odwracamy czworke. Po 4 minutach bedziemy miec 0 w czworce i 2 w siodemce. Odwracamy czworke ponownie. Po 2 minutach mamy 2 czworce i 0 w siodemce.
I teraz haczyk - kladziemy czworke na boku (:D), wrzucamy jajko i odliczamy siedem minut za pomoca drugiej klepsydry. Po tym czasie stawiamy pionowo ta z 2 minutami.
Ufffffffff
kishony - 22 Kwiecień 2005, 22:36 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne gratuluje. po glebszej analizie doszedlem do wniosku, ze rozwiazan moze byc o wiele wiecej niz dwa, ale to inna historia. pierwsze jest najbardziej standardowe, drugie to juz kwestia kreatywnosci rozwiazujacego. oczywiscie zaliczam
twoja kolej.
---------
kishony - 5
Domia - 3
Neo - 3
Paluszek, SaleiB - 1
LEO - 27 Kwiecień 2005, 22:09 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Cos maly zastoj sie zrobil!!!!
Neo nie spij, bo to ciekawy temat. Moze wresci rusze swoje szare komorki i zdobede jakiegos punkta.
Neo - 27 Kwiecień 2005, 22:49 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne No dobra, moze nie jest to taka czysto matematyczna zagadka, ale...
Wyobraz sobie, ze wzdluz rownika ziemskiego wybudowano mur, opasujacy cala planete. Mur ten zbudowany jest z cegiel, z ktorych 1 wazy 1 kilogram. Na 1 metr szescienny muru przypada dwadziescia siedem cegiel. Mur ma szerokosc 30 cm. O ile zwiekszy sie masa Ziemi po wybudowaniu muru, jesli obwod ziemi na rowniku wynosi 40000 km?
Domia - 28 Kwiecień 2005, 07:41 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne masa Ziemi bedzie taka sama, bo stosunkowo te rzeczy 'na powierzchni' sie nie wliczaja ;]
Neo - 28 Kwiecień 2005, 17:04 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne odpowiedz prawidlowa - przeciez cegly nie wziely sie z ksiezyca, tylko z innych materialow na ziemi!
twoja kolej
Domia - 28 Kwiecień 2005, 19:44 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne a teraz cos podchwytliwego ;]
Jesli umiescisz litere w literze, to wyjdzie ptak, ktory ma czarne pierze.
Kubu? Biel@nek - 28 Kwiecień 2005, 20:10 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Wrona ?
Neo - 28 Kwiecień 2005, 20:42 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Kawka
Kubu? Biel@nek - 28 Kwiecień 2005, 20:47 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne He he bravo neo juz mozes zadawac pytanie bo to jest dobrze na bank . serio juz mozesz zadac zeby czasu nie tracic. Na ptakach szczeze mowiac to sie kompletnie nie znam
EDIT: jedyny ptak z czarnym pierzem ktory mi przyszedl na mysl to wrona hehe z biologi jestem ciemny :]
Domia - 28 Kwiecień 2005, 21:20 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Neo miazdzysz
dajesz dalej
Neo - 28 Kwiecień 2005, 21:33 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne W szkolnej szatni zbito szybe. Dyzurujacej nauczycielce udalo sie ustalic, ze sprawca jest jeden z siedmiu uczniow, ktorzy feralnej chwili byli w szatni. Oto, co ci uczniowie powiedzieli w gabinecie dyrektora:
Adam: "Wyraznie widzialem, ze to Franek wybil szybe."
Bartek: "Nieprawda! To zrobil Darek lub Grzesiek."
Darek: "To nie ja!"
Czarek: "Przyznaje sie - to ja."
Edek: "Czarek klamie, to ja zbilem szybe."
Franek: "To byl ktos wysoki, czyli albo Adam, albo Bartek."
Grzesiek: "Ale klamczuchy! Tylko dwaj mowia prawde. To znaczy ja, i jeszcze jeden z nich."
Po tych slowach nauczycielka szepnela dyrektorowi, ze Grzesiek zawsze mowi prawde.
A wiec kto zbil szybe w szatni?
mateczko - 29 Kwiecień 2005, 11:25 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne hmm chyba Bartek
Neo - 29 Kwiecień 2005, 12:43 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne nie
kishony - 29 Kwiecień 2005, 15:40 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne moim zdaniem, szybe zbil darek.
Neo - 29 Kwiecień 2005, 16:00 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Zgadza sie.
Kubu? Biel@nek - 30 Kwiecień 2005, 09:22 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne mi tez sie wydaje ze to Darek byles szybszy kish
Kubu? Biel@nek - 1 Maj 2005, 16:52 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne No i co kish? czekamy na zadanie... jak nie mozesz nic wymyslic to napisz . Na pewno znajdzie sie ktos kto ma fajne zadanko:)
kishony - 1 Maj 2005, 22:29 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne ja jak zwykle nie moge znalezc ani wymyslic niczego ciekawego o odpowiednim stopniu trudnosci. jak ktos ma cos interesujacego, to prosze bardzo.
Domia - 2 Maj 2005, 10:55 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Oto wizytowki pieciu sportowcow. W kazdej z nich przestaw odpowiednio litery, a dowiesz sie jaka dyscypline sportu uprawiaja.
Kinga Matys
Oskar Wajtak
Kostek Oczyc
Karina Plecz
Dymitr Zuske
LEO - 2 Maj 2005, 11:25 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Kinga Matys - gimnastyka
Oskar Wajtak- kajakarstwo
Kostek Oczyc - skok o tyczce
Karina Plecz - pilka reczna
Dymitr Zuske- rzut dyskiem
Domia - 2 Maj 2005, 11:49 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne LEO gut ;]
Kubu? Biel@nek - 2 Maj 2005, 16:19 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne LEO czekamy...
LEO - 2 Maj 2005, 16:28 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne --------------------------------------------------------------------------------
Mam
Wyraz liczby: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 przy pomocy czterech piatek (liczb 5) i dowolnej liczy nawiasow i dzialan (dodawania, odejmowania, mnozenia i dzielenia).
Przyklad:
liczba 250 bedzie wyrazona w taki sposob:
5*5*(5+5)
P.S Mala podpowiedz: Osemki sie nie da przedstawic za pomoca czterech piatek.
Kubu? Biel@nek - 2 Maj 2005, 17:41 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 0- 5+5-5-5
1- 5-5+5/5
2- 5/5+5/5
3- (5+5+5)/5
4- (5*5-5)/5
5- 5/5/5*5
6- (5*5+5)/5
7- 5+(5+5)/5
9- 5+5-5/5
10- 5*(5+5)5
Neo - 2 Maj 2005, 17:50 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne prawie dobrze, tylko ze w 5 ma byc (5+5)*5/5
Kubu? Biel@nek - 2 Maj 2005, 18:02 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne NEO to co pokazales to przeciez 10
a piec to 5/5*(5+5)
kishony - 2 Maj 2005, 18:58 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Kubus Biel@nek napisał/a: | | a piec to 5/5*(5+5) |
a nie 5+(5-5)/5 ?
LEO - 2 Maj 2005, 19:27 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne KB git&gutes, your turn No z ta 5 troche zamotka, ale zaliczam. Chyba sie nie obrazicie. :571:
Neo - 2 Maj 2005, 19:27 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Ala. No fakt
LEO - 2 Maj 2005, 19:33 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Klasyfikacja
-------------
kishony - 6
Domia - 4
Neo - 4
K.Bielanek- 2,5
Robert Ch - 1,5
Paluszek, SaleiB, Leo - 1
Kubu? Biel@nek - 2 Maj 2005, 20:03 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne He he piatka rzeczywiscie mi sie pomieszala
A pytanie brzmi nastepujaco :
"Dwoch Arabow jedzie sobie przez pustynie na spotkanie. Gdy sa oddaleni od siebie o 9,6 km mucha siada na czole jednego z nich. Ten odgania ja machnieciem reki i much leci z predkoscia 38km/h na spotkanie z drugim Arabem. Gdy ten tez ja odgania mucha wraca do pierwszego itd. Gdy po czasie pol godziny od startu muchy Arabowie sie spotykaja, w zwyczajowym uklonie stykaja sie czolami i zgniataja zwariowana muche. Jaka trase pokonala mucha, jesli szybszy z Arabow poruszal sie z predkoscia 5,4 km/h a wolniejszy 4,2km/h? "
Fajne zadanko Prosciutkie ale coz podobalo mi sie wiec dalem. Narazie tyle. jezeli bede mial jeszcze jakies okazje zadawac to bede dawal po koleji. Trudne latwe trudne latwe
kishony - 3 Maj 2005, 10:22 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne ee.. cos mi tu nie pasuje. zakladajac, ze spotkali sie po uplywie 30 minut, arabowie nie mogli jechac z predkoscia 5,4 i 4,2 km/h, bo jezeli mieli do przebycia 9,6 km droga ta zajelaby im dokladnie godzine a nie pol. nie wiem czy to moj blad w interpretacji, czy jakas podchwytliwosc zadania, ale.. hm.. wszystko wskazuje na to, ze jezeli jechali godzine, mucha przeleciala 38 km, a jezeli pol - 19.
Kubu? Biel@nek - 3 Maj 2005, 11:11 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Zaliczam ze mucha przebyla 19 km Sa tutaj zbedne dane ktore moga zmylic. Ale nie pisze ze mucha wystartowala razem z Arabami.
Kish twoja kolej
kishony - 7 Maj 2005, 20:50 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Matka jest starsza od dziecka o 21 lat. Za 6 lat, dziecko bedzie od niej 5 razy mlodsze.
Ile lat ma dziecko, ile matka i gdzie jest ojciec.
------
kishony - 7
Domia - 4
Neo - 4
K.Bielanek- 2,5
Robert Ch - 1,5
Paluszek, SaleiB, Leo - 1
SaleiB - 8 Maj 2005, 23:31 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne hehehe
z moich wyliczen wynika ze matka ma 20.25 lat, a dziecko -0.75, a wiec ojciec jest w tym momencie w trakcie 'robienia' dziecka
pozdr
syo - 8 Maj 2005, 23:59 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Z moich obliczen wynika:
Mama ma 19 lat
Dziecko jeszcze sie nie urodzilo
Ojciec jest na matce
kishony - 9 Maj 2005, 01:11 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne SaleiB, blisko, ale bede upierdliwy - wieku nie liczy sie w cwiartkach
| Syo napisał/a: | | Ojciec jest na matce |
heh, skad wiesz w jakiej byli pozycji?
syo - 9 Maj 2005, 15:44 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| kishony napisał/a: | | heh, skad wiesz w jakiej byli pozycji? |
To takie okreslenie, ze wlasnie uprawiali seks. Moglem napisac:
Byl na matce
Byl w matce
Wlazl w matke..
Reszta po godz. 23:00
SaleiB - 9 Maj 2005, 17:24 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| kishony napisał/a: | SaleiB, blisko, ale bede upierdliwy - wieku nie liczy sie w cwiartkach
|
no niech ci bedzie
matka - 20 lat i 3 miesiace
dziecko - urodzi sie za 9 miesiecy, jak..
ojciec wezmie sie teraz do roboty
pozdr
ps. Syo bylem szybszy o pare minut ;]
kishony - 9 Maj 2005, 21:09 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne ok, SaleiB - twoja kolej.
------
kishony - 7
Domia - 4
Neo - 4
K. Bielanek- 2,5
SaleiB - 2
Robert Ch - 1,5
Paluszek, Leo - 1
SaleiB - 9 Maj 2005, 22:50 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne no to moze cos prostego
Bylo cos i nic. Cos wyfrunelo oknem, nic wyszlo drzwiami. Co zostalo?
pozdr
LEO - 9 Maj 2005, 22:52 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Nic nie zostalo :573:
kishony - 9 Maj 2005, 23:18 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne hm.. chyba gdzies juz to kiedys widzialem.. zostalo [size=13px]i.[/size]
Robee - 10 Maj 2005, 15:48 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne aaa, zgadles, wyprzedziles mnie
SaleiB - 10 Maj 2005, 16:38 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne dokladnie kishony zgadl (albo zajrzal na pewna strone )
zadajesz dalej kish
pozdr
petr - 12 Maj 2005, 15:59 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Raczej zgadl, to dosc popularna zagadka...
(znalem w wersji z 'cos i nikt spadlo ze stolu'.)
kishony - 14 Maj 2005, 19:44 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Numer telefonu Hieronima sklada sie z pieciu cyfr: pierwsza jest liczba pierwsza, nastepne dwie cyfry tworza dwucyfrowa liczbe pierwsza, ostatnie dwie cyfry otrzymasz po przestawieniu poprzedniej pary cyfr. tworza one liczbe bedaca kwadratem liczby naturalnej. liczba bedaca rownoczesnie numerem telefonu jest podzielna przez 3. Podaj numer telefonu Hieronima.
--------
kishony - 8
Domia - 4
Neo - 4
K. Bielanek- 2,5
SaleiB - 2
Robert Ch - 1,5
Paluszek, Leo - 1
syo - 15 Maj 2005, 14:48 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 15225
kishony - 16 Maj 2005, 14:43 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne zle. 'nastepne dwie cyfry tworza dwucyfrowa liczbe pierwsza' 52 nia nie jest.
LEO - 16 Maj 2005, 14:52 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 11331
Domia - 16 Maj 2005, 14:55 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 16336
nie wiem strzelalam ot tak na oslep ;p
Neo - 16 Maj 2005, 16:20 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 76116
1 cyfra - 7, jest liczba pierwsza. [size=10px]Swoja droga, 1 NIE jest liczba pierwsza...[/size]
Dwie nastepne tworza cyfre 61, ktora ma tylko 2 dzielniki - 1 i 61.
Kolejne dwie to 16, ktora to liczba jest kwadratem liczby 4.
Suma liczb 7+6+1+1+6 = 21 (podzielna przez 3).
Zgadza sie?
Domia - 16 Maj 2005, 16:29 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne w sumie to moze byc tez
36336
3 to liczba pierwsza
63 rowniez
36 to kwadrat liczby 6
3+6+3+3+6= 21
a ile jest 21:7 ?
3
cos mi sie wydaje, ze moze byc jeszcze wiecej mozliwosci ;P
w sumie to moze byc tez
36336
3 to liczba pierwsza
63 rowniez
36 to kwadrat liczby 6
3+6+3+3+6= 21
a ile jest 21:7 ?
3
cos mi sie wydaje, ze moze byc jeszcze wiecej mozliwosci ;P
[glow=red]edit:[/glow]
"pierwsza liczba jest liczba pierwsza"
czyli, ze na poczatku musza byc minimum dwie cyfry ...
[size=9px][shadow=cyan]tak dla przypomnienia cyfry sa to po prostu cyfry 0-9
a liczby od 10 wzwyz[/shadow][/size]
moja ostateczna odpowiedz to
63-63-36
syo - 16 Maj 2005, 17:12 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Ale zonka walnalem xD
Neo - 16 Maj 2005, 18:21 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne domia, 63 to nie liczba pierwsza...
zasada podzielnosci przez 3...?
Domia - 16 Maj 2005, 20:22 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Neo napisał/a: | domia, 63 to nie liczba pierwsza...
zasada podzielnosci przez 3...? |
o boze no rzeczywiscie
no to ja kolejnego zonka palnelam ;p
Robee - 16 Maj 2005, 21:24 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 61116
edit:Ajj, co za blad, 6 nie jest liczba pierwsza....
syo - 16 Maj 2005, 22:24 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 16116 :F
Neo - 16 Maj 2005, 22:42 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Syo, prawie dobrze... 1 nie jest liczba pierwsza.
Popatrz na moj post na poprzedniej stronie...
mateczko - 17 Maj 2005, 07:04 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne wedlug mnie Neo ma dobry wynik
kishony - 17 Maj 2005, 12:31 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne zgadzam sie. Neo jako jedyny odpowiedzial poprawnie. gratuluje. jego kolej.
---------
kishony - 8
Neo - 5
Domia - 4
K. Bielanek- 2,5
SaleiB - 2
Robert Ch - 1,5
Paluszek, Leo - 1
mattirab - 26 Maj 2005, 22:31 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne No dalej Neo, czekamy na pytanie od ponad tygodnia, bys sie postaral! A tak w ogole, to moj pierwszy post na forum!
Domia - 29 Maj 2005, 21:28 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne halo halo ziemia do NEO
czekamy na zagadke...
no chyba, ze wolisz, zebysmy zaczeli cie nekac przez gadu ;D ?
Neo - 29 Maj 2005, 22:49 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Czterech gosci chce przejsc przez dziurawy most noca, majac tylko jedna latarka. Boja sie przechodzic bez latarki, a most jest na tyle slaby, ze rownoczesnie moga sie na nim znajdowac tylko dwie osoby. Kazdy z nich potrzebuje na przejscie mostu 1,2,5 i 10 minut. Kiedy ida w parze szybszy dostosowuje predkosc do wolniejszego. Jaki jest najkrotszy mozliwy czas przejscia mostu i jak on przebiega?
mattirab - 30 Maj 2005, 18:58 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Nie wiem czy dobrze, ale tak: idzie gosc, ktoremu potrzeba jedna minute na przejscie mostu z gosciem, ktoremu przejscie zajmuje 2 min. Przejscie mostu zajmuje im dwie minuty. Wraca w 1 minute pierwszy gosc, przekazuje latarke pozostalym dwom na poczatku mostu. W 10 minut oni przejda most. Teraz oni daja latarke gosciowi, ktoremu przejscie zajmuje 2 minuty. On wraca w te 2 min. i zabiera goscia, ktoremu przejscie zajmie minute. W dwie minuty przejda oni do konca mostu.
A wiec: 2+1+10+2+2=17 minut. I jak, Neo??
Neo - 30 Maj 2005, 20:59 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Miodzio.
mattirab - 30 Maj 2005, 22:17 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Franek posiada co najmniej piec lodek-mowi Jozek, Nie, on posiada mniej niz piec lodek-odpowiada Dominik. Mozliwe, ale posiada on co najmniej jedna lodke-mowi Klaudiusz. Ile lodek ma Franek, jezeli dokladnie jedna z osob mowi prawde?
LEO - 1 Czerwiec 2005, 21:43 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Ma cztery lodki i Dominik mowi prawde.........
devastator - 2 Czerwiec 2005, 08:32 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 0 lodek i Dominik mowi prawde
mattirab - 2 Czerwiec 2005, 10:54 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Swietnie devastator! Twoja kolej!
devastator - 2 Czerwiec 2005, 16:37 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Na pastwisku pasa sie krowy, owce i kaczki. Owiec jest wiecej niz kaczek. Owce i kaczki maja lacznie sto glow i nog i jest ich lacznie trzy razy wiecej niz krow. Ile krow pasie sie na pastwisku ?
kishony - 10 Czerwiec 2005, 13:39 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 8 krow, 10 kaczek i 14 owiec.
dla sprawdzenia:
14 to wiecej niz 10
(4*14+14)+(2*10+10)=70+30=100
10+14=24=3*8
zgadza sie.
devastator - 11 Czerwiec 2005, 14:53 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne ok
Domia - 13 Czerwiec 2005, 20:55 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne kish czekamy na pytanie chyba, ze nie mozesz czegos wymyslec ;P
mateczko - 17 Czerwiec 2005, 12:39 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne a punkty pokazecie????
mattirab - 29 Czerwiec 2005, 22:30 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Uwazam, ze ten temat zasluguje na dalszy ciag, podobnie jak inne tematy w 'Pogaduszkach' (np. Minigry). Przypominam Kishony, czekamy na pytanie. Punkty:
kishony - 9
Neo - 5
Domia - 4
Kubus Biel@nek- 2,5
SaleiB - 2
Robee- 1,5
domaz, Leo, mattirab, devastator - 1
:677: :677:
Domia - 3 Sierpień 2005, 17:24 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne halooooooooooo ziemia do kishonego ;D moze jakies pytanko ;-p
kishony - 4 Sierpień 2005, 22:05 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne bardzo chetnie, ale naprawde (tak, wiem - znowu, ale wybaczcie ) nie mam zadnego ciekawego pomyslu. z drugiej strony, nie chce kopiowac z internetu, bo na takie zdecydowanie zbyt latwo znalezc odpowiedz.
hm.. milo by mi bylo, gdyby ktos postanowil mnie i tym razem zastapic.
Kubu? Biel@nek - 4 Wrzesień 2005, 15:21 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Wiec ja powiem
Jestes ty i maszyna ktora wie wszystko! Mozesz zadac maszynie pytanie. Jezeli odpowie to Cie zjada, jezeli nie odpowie to zyjesz:d
Zadaj maszynie pytanie aby przezyc:)
Pozdrawiam
Domia - 4 Wrzesień 2005, 16:27 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Cytat: | | Jestes ty i maszyna ktora wie wszystko! Mozesz zadac maszynie pytanie. Jezeli odpowie to Cie zjada, jezeli nie odpowie to zyjesz:d |
moge ale nie musze nie zadam pytania i po sprawie ;-p
Neo - 4 Wrzesień 2005, 22:34 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Pytanie na typowe paradoksy...
Pewien fryzjer goli tylko tych, ktorzy nie gola sami siebie. Czy fryzjer powinien golic sam siebie?
mattirab - 4 Wrzesień 2005, 22:46 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Powinien porzucic zawod fryzjera . Lub poprosic kogos innego, zeby go ogolil. Nie powinien sie golic.
Kubu? Biel@nek - 4 Wrzesień 2005, 22:52 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Domia: CYTUJE: Zadaj maszynie pytanie aby przezyc
NEO: Byles blisko, ale maszyna odpowie, ze nie powinien siebie golic, bo nie goli tych co gola siebie:) i Cie zje! Pozdrawiam pozdrawiam i czekam na dalsze pomysly!
mattirab - 4 Wrzesień 2005, 23:00 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne A maszyna moze klamac? Jak nie, to moze tak, metoda wmowienia maszynie czegos.
Maszyno, jesli istnejesz, to nic nie wiesz, a jesli nie istniejesz to cie tu nie ma, istniejesz wiec, czy nie?
Kubu? Biel@nek - 4 Wrzesień 2005, 23:44 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Mattrib maszyna wie "wszystko" powiedzialaby, ze istnieje i ams ams Jestescie bardzo blisko!
Neo - 4 Wrzesień 2005, 23:49 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne
| Kubus Biel@nek napisał/a: |
NEO: Byles blisko, ale maszyna odpowie, ze nie powinien siebie golic, bo nie goli tych co gola siebie:) i Cie zje! Pozdrawiam pozdrawiam i czekam na dalsze pomysly! |
Wiec jesli sie nie ogoli, to znaczy, ze NIE GOLI sam siebie, czyli POWINIEN siebie ogolic, a to oznacza, ze nie moze siebie ogolic bo wlasnie zamierzal ogolic sam siebie... itd, bledne kolo... a Twoje zadanie, Kubus, moze miec bardzo latwe rozwiazanie - w tresci zadania nie zaznaczyles, ze maszyna musi odpowiedziec prawidlowo...
Kubu? Biel@nek - 5 Wrzesień 2005, 11:09 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Rzeczywiscie:) NEO masz racje i zadajesz pytanie! Pozdrawiam
Mam nadzieje, ze wiecej takich pomylek nie popelnie :]
Neo - 5 Wrzesień 2005, 19:44 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Hmm, bedzie bardzo latwe
Jaki gracz jako ostatni dolaczyl do ITWC 2004?
EDIT: Jeez, IT Quiz... niech zostanie <sciana>
mattirab - 5 Wrzesień 2005, 20:15 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Czy to mialo byc do IT Quiz, czy do matematycznych? Strzal - BRA AAA z Brazylii
Kubu? Biel@nek - 5 Wrzesień 2005, 20:36 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne ja tez sobie strzele UAE KuNrOkZ to mi sie obilo o uszy:D Heh
Neo - 5 Wrzesień 2005, 21:32 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Oba zle
mattirab - 14 Wrzesień 2005, 22:16 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Moze jakas podpowiedz:?:
Vinyanov - 14 Wrzesień 2005, 22:42 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Marco. Zapamietalem to jeszcze ze s.p. strony.
Neo - 14 Wrzesień 2005, 22:46 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Tak...
mattirab - 21 Październik 2005, 22:00 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne No, Viny, prosimy o pytanko.
Vinyanov - 21 Październik 2005, 22:10 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne To nie moj quiz. Nie mam pojecia o wymyslaniu zadan matematycznych.
Zadalbym pytanie w IcyQuizie, ale tam miejsce zadajacego aktualnie obsadzone jest przez kogos innego...
Edit: chyba ze chcesz sie zamienic - ja zadam pytanie tam, a ty tutaj.
mattirab - 22 Październik 2005, 11:43 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Okej, w koncu Neo zadal tu pytanie o IT Quiz wiec ok. Poszukam pytanka.
petr - 3 Listopad 2005, 18:49 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Po zcaleniu punktacji z "Zagadek" i "Quizow" mamy takie cosik:
| Kod: |
1. kishony 9
2. Neo 8
3. Domia 6
4. Kubus Biel@nek 2,5
5. SaleiB 2
6. Robee 1,5
7. domaz, Leo, mattirab,
devastator, Vinyanov, wiko 1
|
(Wielkie dzieki dla mattiraba za wczesniejsze podliczenie tutaj!)
Prosimy kogokolwiek o zadanie zagadki ;P
mattirab - 23 Styczeń 2006, 20:30 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Zegar spieszy sie 2 minuty i 48 sekund na tydzien. Zegar uruchomiono w niedziele w poludnie. Jaka godzine wskaze on w najblizszy czwartek o 16:00?
killer55 - 27 Lipiec 2006, 21:09 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne 16:1:48 ?
mattirab - 27 Lipiec 2006, 22:28 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Pomyliles sie o 8 sekund. Zegar wskaze 16:01:40, ale zadawaj pytanie, bo cos ten temat "zanikl" ostatnio.
killer55 - 28 Lipiec 2006, 13:14 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Co to jest: plywa i narzeka?
MYSLEC! trudne zadanie
Devlin - 29 Lipiec 2006, 13:23 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Statek, lodka, barka...
killer55 - 29 Lipiec 2006, 22:21 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne nie...
Domia - 10 Sierpień 2006, 11:07 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne Catek!
Laura_x - 10 Sierpień 2006, 12:35 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne lol
Asef - 10 Sierpień 2006, 23:40 Temat postu: Zagadki / quizy matematyczne niewiem moze drewno?
Doob - 27 Maj 2008, 23:04
Tak moze na rozruszanie tematu?
Dwa kwadraty.
Z 11 zapałek ułożono figurę jak na rysunku.
W jaki sposób zmienic położenie trzech i tylko trzech zapałek, by powstała figura składająca się z dwu kwadratów? (Nalezy odpowiedziec przy pomocy rysunku )
Pirochemik - 28 Maj 2008, 00:26
|zzzzzzzzzzzzz|
|___________|
darek kobra - 23 Listopad 2008, 09:29
|zzzzzzzzzzzzz|
|___________|
to jest dobre rozwiazanie
macdom - 23 Listopad 2008, 12:50
ok zagadke zadaj;-)
Doob - 23 Listopad 2008, 21:11
Jesli mam byc upierdliwy to w sumie nikt dobrze nie odpowiedzial.
darek kobra - 23 Listopad 2008, 22:35
Doob
Jesli mam byc upierdliwy to w sumie nikt dobrze nie odpowiedzial
to jaqka jest poprawna odpowiedz
domi.nika - 19 Październik 2021, 07:34 Temat postu: Re: Zagadki / quizy matematyczne
| Kubu? Biel@nek napisał/a: | Wiec ja powiem
Jestes ty i maszyna ktora wie wszystko! Mozesz zadac maszynie pytanie. Jezeli odpowie to Cie zjada, jezeli nie odpowie to zyjesz:d
Zadaj maszynie pytanie aby przezyc:)
Pozdrawiam |
Co to za maszyna