| |
Forum Icy.pl Forum polskiego serwisu Icy Tower |
 |
Pomoc - Ekran panoramiczny - jak grać na normalnych proporcjach
Vinyanov - 25 Marzec 2010, 15:06 Temat postu: Ekran panoramiczny - jak grać na normalnych proporcjach Hej,
proporcje ekranowe notebooka (a raczej netbooka), z którego ostatnio korzystam wynoszą ±1,7 - tj. są rozciągnięte horyzontalnie. W IT w trybie pełnoekranowym na takim ekranie trudno jest grać. Sądziłem, że jest to problem, którego łatwe rozwiązanie nie istnieje, ale, jak się okazało, można temu zaradzić (przynajmniej w moim przypadku). Dlatego podam tutaj, w jaki sposób, na wypadek, gdyby ktoś też zetknął się z tym w przyszłości. Chyba można go zastosować tylko przy laptopach ze zintegrowanymi kartami graficznymi Intela, ale miało je 100% z dwóch notebooków, z którymi dotychczas miałem do czynienia, a zatem prawdopodobnie są one dosyć popularne.
Należy otworzyć panel Właściwości grafiki (dostępny w menu kontekstowym Pulpitu), aby przejść do panelu "Sterownika Intel GMA", przejść do Ustawień ekranu i Opcji współczynnika proporcji oraz wybrać opcję Zachowaj współczynnik proporcji. Od tego momentu, u mnie przynajmniej, IT w pełnym ekranie ładnie się centruje, z czarnymi pasami po bokach.
(Choć granie na IT z "rozciągniętymi" schodkami także może mieć zalety, bo postać zdaje się biec po ekranie szybciej, co grze dodaje dynamiki. Ale może takie poczucie to nie zaleta poprzedniego ustawienia, a tylko efekt samej zmiany).
Podziękowania dla Devlina, który wczoraj zapytał mnie, czy próbowałem po prostu zwężać ekran, nakierowując mnie tym samym w ogóle na trop manipulowania przy właściwościach ekranu. Próbowałem wprawdzie robić to już wcześniej, ale tylko sprzętowo (tj. poprzez wbudowany interfejs konfiguracyjny samego ekranu), a nie programowo-systemowo - no i na innym monitorze (bo na osobnym LCD, a nie w laptopie), zatem bez tej wskazówki nigdy bym pewnie nawet nie spróbował zmieniać czegokolwiek przy tym komputerze.
PS. Teraz muszę jeszcze tylko rozwiązać problem szalejącej klawiatury, by wreszcie móc zacząć grać intensywniej.
Devlin - 25 Marzec 2010, 18:14
A nie ma za co
Co dokładnie masz z tą klawiaturą?
Opisz problem
Vinyanov - 25 Marzec 2010, 23:41
| Cytat: | Co dokładnie masz z tą klawiaturą?
Opisz problem |
Parę razy już opisywałem, zresztą to nie temat na to. Ale chodzi o to, że czasami, może wtedy, gdy wciskam zbyt wiele klawiszy jednocześnie, postać zachowuje się, jakby klawisz strzałki w prawo lub lewo był wciskany stale przez ponad sekundę, wbiegając w ścianę. Skutek w 95% śmiertelny. Może powinienem po prostu zmienić porty albo użyć klawiatury na PS z przejściówką do USB.
Nawiasem. Teraz, kiedy byłem już w stanie grać, zauważyłem, że muszę trzymać oczy na ~15 cm przed monitorem, by wyraźnie widzieć krawędzie schodków. Albo - może nie tyle aby widzieć ich krawędzie, ale aby nie przesadzić w manipulowaniu torem skoków. Inaczej mówiąc, muszę koncentrować uwagę na wycinku ekranu na gdzieś 100/100 pikseli, by kontrolować postać - paradoksalnie nie mogę w tym celu obejmować wzrokiem całego ekranu. I co teraz? Przecież takiego dystansu nie można znosić dłużej, niż minutę! Czy istnieje jakiś typ okularów, który tu pomoże?
krecha1 - 20 Luty 2014, 22:04
jak zachować współczynnik proporcjonalności na windowsie 7?
akatsuki - 28 Luty 2014, 12:25
Musisz grac na zminimalizowanym ekranie, bez zadnych full screenów - albo uzyc jakiegos moda.
|
|