Forum Icy.pl
Forum polskiego serwisu Icy Tower

O dodatkach - Tłumaczenie Icy Tower (inicjatywa Neo)

Neo - 16 Kwiecień 2004, 19:51
Temat postu: Tłumaczenie Icy Tower (inicjatywa Neo)
Co byscie powiedzieli na to, zeby zrobic polska wersje gry... spolszczone zostaloby prawie wszystko - poczawszy od menu gry, na creditsach konczac... mam jednak kilka pytan i sugestii:

1. Czy wolelibyscie, zeby polska wersja byla z polskimi literami?
2. Wiem, ze 95% z Was od razu odpowie (bez zastanowienia) na pierwsze pytanie "TAK!!!", jednak rodzi to nowe problemy... otoz nie da sie "dodac" polskich liter bez ingerencji w program gry, w zwiazku z tym trzeba sie uciekac do podstepu... moj pomysl polega na podmianie tych mniej uzywanych liter, np. Q, V na polskie... rodzi to jednak problem (dzieki Viny ze zwrociles na to uwage...) mianowicie jak ktos wpisze sie na liste jako Qix, to np. wyswietlony zostalby jako Six :) ... a to byloby wysoce niepozadane...
3. Potrzebuje kogos, kto te "polskie" fonty stworzy... najlepiej, zeby byly podobne szata graficzna do oryginalnych, inaczej nie bedzie to juz spolszczenie, a raczej MOD :wink:
4. Kiedy juz beta zostanie wypuszczona, bede otwarty na jakiekolwiek sugestie co do jakosci spolszczenia... np. zle przetlumaczylem jakis wyraz czy cos...
5. Zeby nie rzucac slow na wiatr... prace sa juz w fazie wczesnej alpha - przetlumaczone menu, bez polskich liter...

Za pomoc w tworzeniu IcyTower PL dziekuje (poniekad z gory) Vinyanovowi :) - dzieki, koles :D

Fayl - 16 Kwiecień 2004, 19:58
Temat postu: IcyTower po POLSKU!
Jak dla mnie pomysl dobry, ale polskie znaki mijaja sie z celem, poniewaz nawet gdyby nimi zastapic q, v i x to przeciez polskich znakow i tak jest wiecej...

Co do tworzenia, to ja raczej grafikiem nie jestem... :?

Vinyanov - 16 Kwiecień 2004, 20:00
Temat postu: Re: IcyTower po POLSKU!
No, to teraz mozna sie porzadnie rozpisac...

Neo napisał/a:
Co byscie powiedzieli na to, zeby zrobic polska wersje gry... spolszczone zostaloby prawie wszystko - poczawszy od menu gry, na creditsach konczac...

Ja jestem za ( 8) ), ale mam takie pytanie: czy tlumaczysz tez komunikaty z pierwszego, czarnego ekranu gry, komunikaty o bledach itp.?

(...)

Cytat:
3. Potrzebuje kogos, kto te "polskie" fonty stworzy... najlepiej, zeby byly podobne szata graficzna do oryginalnych, inaczej nie bedzie to juz spolszczenie, a raczej MOD :wink:

No, ja moglbym sprobowac to zrobic, gdybym uwazal ze polskie znaki to dobra rzecz. :twisted: Sorry, ale jak dla mnie naprawde nie sa konieczne, a nawet wygladalyby troche nienaturalnie...

Cytat:
4. Kiedy juz beta zostanie wypuszczona, bede otwarty na jakiekolwiek sugestie co do jakosci spolszczenia... np. zle przetlumaczylem jakis wyraz czy cos...

Ja od razu zastrzegam jedno: "Rejupmp" trzeba przetlumaczyc jako... "Wieloskok". :D Pomysl Pastora. :wink:

Cytat:
Za pomoc w tworzeniu IcyTower PL dziekuje (poniekad z gory) Vinyanovowi :) - dzieki, koles :D

N/p. :mrgreen:

P.S. Wiec, jesli mozna zapytac, jakiego programu uzywasz do tlumaczenia? Ja eksperymentowalem/eksperymentuje z czyms o nazwie "Hex Workshop", ale ciagle mam wrazenie ze to nie jest najlepsza* droga. :?

*Znaczy - tlumaczyc sie da, ale ciaglezastanawiam sie jak zwiekszyc odstepy pomiedzy poszczegolnymi wyrazami i dac im wiecej miejsca (przenoszac "00" z jednego miejsca na drugie?)...

Neo - 16 Kwiecień 2004, 20:10
Cytat:
ale mam takie pytanie: czy tlumaczysz tez komunikaty z pierwszego, czarnego ekranu gry, komunikaty o bledach itp.?

No... mozna sprobowac...! Do roboty, ferajna :P

Cytat:
gdybym uwazal ze polskie znaki to dobra rzecz. Sorry, ale jak dla mnie naprawde nie sa konieczne, a nawet wygladalyby troche nienaturalnie...

OK, czyli bez polskich znakow... hmm, to nawet dobrze, bo a) mniej roboty, :roll: b) nie trzeba bedzie dolaczac pliku DATA.DAT do pakietu spolszczajacego ;)

Cytat:
Ja od razu zastrzegam jedno: "Rejupmp" trzeba przetlumaczyc jako... "Wieloskok". Pomysl Pastora.

Twoje slowo jest dla mnie rozkazem :grin:

Cytat:
Wiec, jesli mozna zapytac, jakiego programu uzywasz do tlumaczenia?

WinHex... najlepszy HexEditor jaki znam :)

Cytat:
jak zwiekszyc odstepy pomiedzy poszczegolnymi wyrazami i dac im wiecej miejsca (przenoszac "00" z jednego miejsca na drugie?)...

bleh? U mnie udalo sie zamienic "START FLOOR" na "SCHODEK STARTOWY" bez zadnych problemow :shock: wiec nie wiem w czym problem...

Czekam na nastepne pytania :)

SaleiB - 16 Kwiecień 2004, 20:14
zanim zaczniecie cokolwiek robic zapytajcie sie peitza co on o tym sadzi..

juz jeden gosciu probowal zrobic polska wersje strony FLD i okazalo sie ze niepotrzebnie sie meczyl..

pozdr

John Beak - 16 Kwiecień 2004, 20:15
Neo: WinHex jest najlepsie! Ja mam full version...
Neo - 16 Kwiecień 2004, 20:17
Cytat:
zanim zaczniecie cokolwiek robic zapytajcie sie peitza co on o tym sadzi..

juz jeden gosciu probowal zrobic polska wersje strony FLD i okazalo sie ze niepotrzebnie sie meczyl

wlasnie dlatego powiemy mu juz po fakcie, postawimy go przed faktem dokonanym :P

a tak na serio, to nie wiem co robic... jak myslicie?

Domia - 16 Kwiecień 2004, 20:24
Neo- przytlumacz,pokaz peitzowi i nawet jesli powie, ze to jest do czterech liter to powiedz mu cos takiego -> ale to dla polakow,Polska to narod IcyTowerowcow,a dzieki wersji PL bedzie ich jeszcze wiecej :D a jak i tak sie nie zgodzi to powiedz -> ty wiesz co:?: polacy mysleli, zes taki fajny gostek, a tu kompletna klapa, wez ze se idz do spozywczaka kup se kaca (pyszna polska oranzadka :D ) i pomysl se o tym :P
Vinyanov - 16 Kwiecień 2004, 20:26
Neo napisał/a:
Cytat:
ale mam takie pytanie: czy tlumaczysz tez komunikaty z pierwszego, czarnego ekranu gry, komunikaty o bledach itp.?

No... mozna sprobowac...! Do roboty, ferajna :P

Wow... w kazdym razie ja sie tego nie podejmuje. :roll: No, przynajmniej bez porzadnych korepetycji od Johana co tu jest czym. :wink:

Cytat:
Cytat:
gdybym uwazal ze polskie znaki to dobra rzecz. Sorry, ale jak dla mnie naprawde nie sa konieczne, a nawet wygladalyby troche nienaturalnie...

OK, czyli bez polskich znakow... hmm, to nawet dobrze, bo a) mniej roboty, :roll: b) nie trzeba bedzie dolaczac pliku DATA.DAT do pakietu spolszczajacego ;)

Ok. :) Chociaz kiedys moznaby pomyslec i o przetlumaczeniu "sweet", "extreme" i reszty...

Cytat:
Cytat:
Wiec, jesli mozna zapytac, jakiego programu uzywasz do tlumaczenia?

WinHex... najlepszy HexEditor jaki znam :)

Uf, wiec jednak metoda chyba taka sama. :]

Cytat:
Cytat:
jak zwiekszyc odstepy pomiedzy poszczegolnymi wyrazami i dac im wiecej miejsca (przenoszac "00" z jednego miejsca na drugie?)...

bleh? U mnie udalo sie zamienic "START FLOOR" na "SCHODEK STARTOWY" bez zadnych problemow :shock: wiec nie wiem w czym problem...

Nie dokladnie w tym. Przykladowo:

Kod:
...................Welcome to Icy Tower!   Another game from Free Lunch Design.    Help Harold the Homeboy to climb as high as he can!       Use arrows to move and spacebar to jump.      Good luck!..

Caly ten cytat mozna swobodnie zmieniac w zakresie jego samego (czyli np. na miejscu pierwszych lub ostatnich kropek (czyli tych moich "00") wstawic jakis wyraz), ale kiedy przekrocze go i wyjde na inne znaki wcale sie nie wyswietli. (Wiem, ze to nie jest nic nowego :razz: ) Wiec czy mozna przekleic przez schowek troche tych "00" z miejsca w programie, gdzie jest ich w nadmiarze i dokleic np. pod koniec tego cytatu, aby miec wiecej miejsca do pisania (tak, aby liczba bitow w pliku sie zgadzala?)?

Mam nadzieje ze znosnie to wytlumaczylem. :shock:

Co do Johana Peitza - no coz, raz juz sie nie zgodzil na tlumaczenie IT na polski, ale wtedy pisal do niego Pastor, a po tym przecieku bet 1.2 oni chyba niezbyt sie lubili. ;]

Neo - 16 Kwiecień 2004, 20:45
Cytat:
Wiec czy mozna przekleic przez schowek troche tych "00" z miejsca w programie, gdzie jest ich w nadmiarze i dokleic np. pod koniec tego cytatu, aby miec wiecej miejsca do pisania(i aby liczba bitow w pliku sie zgadzala?)?

UU.. to moze byc faktyczny problem...

I jeszcze jedna sprawa, jesli chodzi o tlumaczenie czarnego ekranu... to moze byc to trudniejsze niz myslalem :/ :roll: ale sprobuje, nie dziwcie sie jednak jak nic z tego nie wyjdzie :)

John Beak - 16 Kwiecień 2004, 20:45
Ja urobil Icy Tower po czesku :D .
Vinyanov - 16 Kwiecień 2004, 20:47
Cytat:
Ja urobil Icy Tower po czesku .

Johan Peitz jakos to skomentowal? Jesli pozytywnie, moglibysmy miec nadzieje... :wink:

Black Eagle - 16 Kwiecień 2004, 21:07
Fajny ten pomysl z polskim icytowerem, ale po angielsku tez jest 8)
matuss - 17 Kwiecień 2004, 14:38
Ten pomysl z polskim icytowerem jest GItes & gutES, wiec jak icytower PL to wreszcie mozecie wykozystac domene icytower.pl jako Oficjalna polska strona o icytower i oficjalna strona Icytower po polsku, co na to admin? i resZTA? 8)

pozdr, matuss.

Vinyanov - 18 Kwiecień 2004, 01:21
Heh, wlasnie nagralem sobie przez mikrofon i wrzucilem do gry spolszczone przez siebie dzwieki nagrod - lol nieprawdopodobne :oops: , ale moze kiedys to opublikuje. :D Bedzie mozna sie posmiac. :wink:
CelseR - 18 Kwiecień 2004, 08:06
mam pytanie? po co polska wersja IT ? przecierz tam nie ma nic niezrozumialego i nawet ktos kto sie nie zna na angielskim polapie sie o co chodzi. i chyba Vinyanov juz wie jak trudno bedzie zrobic (fajnie brzmiace) polskie glosy ;) .
Vinyanov - 18 Kwiecień 2004, 12:19
Cytat:
mam pytanie? po co polska wersja IT ? przecierz tam nie ma nic niezrozumialego

No, moze w samej grze nie, ale np. w readme.txt lub w poradniku tworzenia postaci?

Cytat:
i chyba Vinyanov juz wie jak trudno bedzie zrobic (fajnie brzmiace) polskie glosy .

Moze znajdzie sie ktos inny z lepszym mikrofonem. :wink:

CelseR - 18 Kwiecień 2004, 14:06
readme.txt to ja raczej nie czytam, bo mi sie nie chce i postaci tez nie robie ;)
Fayl - 18 Kwiecień 2004, 14:53
Ale moze inni robia???? HMMMM???? :evil:
CelseR - 18 Kwiecień 2004, 15:07
no ja wcale nie wykluczam ;) tylko mowie ze ja nie robie
SzCzeniaaK - 1 Maj 2004, 02:08
To to fajnie ze bedzie Polska wersja sam chcialem sie za to zabrac ale mnie uprzedziliscie ....
PastorFX - 16 Maj 2004, 11:29
Hehe to tu Was zdziwie ale polska wersja byla, a jak, nawet z przetlumaczonymi nagrodami i dzwiekami (byly takie bardziej smieszne). Ale Peitz sie w*urwil i nie pozwolil na zamieszczenie. A przygotowalem nawet specjalna wersje instrukcji...

Moze komu innemu pozwoli, kto go wie :)

SaleiB - 16 Maj 2004, 14:19
nam niestety nie pozwolil (z tego co wiem) :/

pozdr

PastorFX - 16 Maj 2004, 15:59
SaleiB napisał/a:
nam niestety nie pozwolil (z tego co wiem)
To pomeczcie go troszeczke :P
Neo - 16 Maj 2004, 19:34
Cytat:
nam niestety nie pozwolil (z tego co wiem)

pozdr

a gdzie tam... wyslalismy przeciez bardzo "complex" list do peitza jakis miesiac temu, i do tej pory nie odpowiedzial :/ . Macie jakis pomysl jak go ponaglic? :)

SaleiB - 17 Maj 2004, 15:43
a to wy mu list wyslaliscie?? ja mu wyslalem PMa to odpowiedzial nastepnego dnia :D :P

pozdr

PastorFX - 18 Maj 2004, 21:55
Do mnie zawsze odpowiadal. Troche sie wqwil jak zdobylem (z mala pomoca osoby ktora pewnie to przeczyta) bete IT1.2 i pisal mejle do mojego klienta (bo byl na serwerze razem z it net)
Vinyanov - 18 Maj 2004, 22:28
Cytat:
Do mnie zawsze odpowiadal. Troche sie wqwil jak zdobylem (z mala pomoca osoby ktora pewnie to przeczyta) bete IT1.2

Khm... Nie wiedzialem, ze Marek Fajkowski pisuje na tym forum. :P

Bo skoro Pastor chce mnie tutaj wrobic, to musze powiedziec, ze zadnej z bet nigdy nigdzie bym nie wyslal i nie wyslalem. :?

PastorFX - 19 Maj 2004, 15:58
Nieeee... mialem na mysli osobe ktora przeglada to forum... ale ani Ty Viny, ani ten drugi ziomek...
pikol - 8 Styczeń 2005, 21:51
heeej! a moze ktos podesle ta wersje? amoze ktos powie w jakiej fazie jest tworzenie gry? bo to dla mnie wazny temat a tu cisza...
petr - 8 Styczeń 2005, 22:08
Zobacz sobie na date ich postow - oni mowia o wersji beta IT1.2, ktora, tak sie sklada, jest juz skonczona i dostepna do sciagniecie (nie wiem, moze nie zauwazyles :wink: )

zart.

a co do polskiej wersji - skoro tak bardzo pragniesz, zrob ja sobie sam 8)

pikol - 9 Styczeń 2005, 12:16
wyobraz sobie ze gdybym nie mial 500 spraw na glowie to bym sie tym zajal
Domia - 9 Styczeń 2005, 13:32
Cytat:
Cytat:
a co do polskiej wersji - skoro tak bardzo pragniesz, zrob ja sobie sam
Cytat:
wyobraz sobie ze gdybym nie mial 500 spraw na glowie to bym sie tym zajal

a jakie to konkretnie sprawy :> ? jak ja mialam 10 lat to mialam szmat czasu :D moze po prostu pioklowi sie nie chce, albo po prostu nie umie :D :roll:
[size=9px]
edit : moznaby bylo prosic o usuniecie tego posta wyzej :P ?[/size]

syo - 9 Styczeń 2005, 21:59
Cytat:
edit : moznaby bylo prosic o usuniecie tego posta wyzej ?

Tego nad moim? :roll:

Co do polskiej wersji: "Peitz is going commercial after SMPE" - moze wlasnie wtedy bedzie potrzebowal kilku osob do przetlumaczenia IT. Wtedy wyda je na plycie w kilku jezykach wraz z innymi grami :wink: Poczekamy, zobaczymy. :)

Domia - 9 Styczeń 2005, 22:06
Cytat:
Cytat:
edit : moznaby bylo prosic o usuniecie tego posta wyzej ?

Tego nad moim?

nie :P juz go ktos skasowal ^^

OffTop

tajek - 10 Styczeń 2005, 15:33
Temat postu: Polskie Dzwieki do IT :)
Postanowilem zrobic polskie dzwieki do IT :P , zajelo mi to malutko czasu a zatem nie spodziwajcie sie rarytasow :)
Klik

Chetnie wyslucham waszych komentarzy :)

ps : zrobilem to do jajec :P

syo - 10 Styczeń 2005, 16:17
Temat postu: Polskie Dzwi?ki do IT :)
:lol:

Dzwieki sa przednie, pasowalyby idealnie do spolszczonej wersji gry! :D :D . Urzeklo mnie "No way!" :lol: 10-/10 :)

domaz - 10 Styczeń 2005, 16:23
Muzyczka bardzo fajna tylko wogle nie slychac co ty mowisz podczas gry....tzn nie slychac nazw nagrod wiec nic wiecej nie moge powiedziec:D zrob to glosniej a bedzie lepiej
tajek - 10 Styczeń 2005, 16:30
Niewiem jak jedynym rozwiazaniem jest przyciszenie muzyki ;)
domaz - 10 Styczeń 2005, 16:53
Wlasnie chcialem powiedziec ze to zrobilem:d No i teraz juz wszystko rozumiem:) dzwieki swietne...napewno bardzo orginalne:P a najlpeszy jest no way ktory o ile sie nie myle przy dobrym tepie ciagnie sie przez nastepne 100 schodkow:D
Jankov - 29 Listopad 2005, 14:40
Nie wiem po co robic tego moda ale jak ktos tego potrzebuje to prosze bo mnie pasi ta wersja